Оферта за SEO – най-честите грешки в нея!

Seo оферта

Seo оферта

От много време не съм писал в този блог, но точно тази сутрин ми дойде идеята да напиша по-различен пост :). Обикновено пиша за полезни техники и ресурси свързани с оптимизация за да обогатявам знанията на клиентите и младши SEO -та. Този пост обаче е насочен не само към клиентите, но и към колегите оптимизатори.

Непрекъснато, от тук, от там с мен се свързват най-различни клиенти и познати, които се допитват до мен за компетентно мнение по оферти отправени им от конкурентни фирми. Нагледал съм се на какви ли не глупости и реших, че е нужно да ги спомена.

1. Събмит на сайта в търсачките

Колеги, моля ви не се излагайте, като споменавате това в офертата си за SEO. Това е техника, която работеше преди години, когато търсачките им трябваше леко „побутване“ за да намерят даден сайт и да го индексират. В момента дори при отваряне на даден сайт през Google Chrome, ботовете на Google получават някаква информация за него. Разбира се, има си и техники за да накарате търсачката да индексира дадени страници по-бързо, да ги преиндексира и прочее, но това си е част от цялостното SEO което фирмата предлага.

2. Липса на поне малък keyword research

Не изглежда професионално и естетически издържано да изтипосаш дадена сума на месец за абонаментно SEO, ако не си отделил време да проучиш най-важните ключови фрази които интересуват клиента. От друга страна, да отделиш 3-4 часа за детайлно проучване на ключови фрази и Long Tail, които да включиш в офертата е лудост. Трябва да се намери златната среда и да се представят най-важните ключови фрази на клиента.

3. Липса на каквато и да е оферта за SEO одит и анализ.

Това ми звучи точно като: „Дай сега парите, а ние почваме да „бухаме“ линкове и ако нещо ни се опъне класирането, тогава може и да погледнем кода на сайта“.

Няма как да оптимизирате сериозно един сайт, ако той е пълен с технически грешки, зле формулиран код, дублирано съдържание и ниска скорост на зареждане. Това са проблеми, които пречат на глобалното класиране на всички фрази в SERP и не могат да бъдат пренебрегвани. Линковете които поставяте към ONPage оптимизирани сайтове имат далеч по-сериозен ефект. Винаги включвайте предложение за намиране и отстраняване на технически грешки по сайта.

4. Еднократна оптимизация

Няма такова животно, като „еднократна оптимизация“. Трябва да се обясни на клиента, че това е динамична услуга и че резултатите на търсачката (SERP) не са константа. Всички конкуренти също работят по SEO, някои много, някои по-малко, но първоначална оптимизация не може да ви гарантира, че няма в последствие да бъдете изместени от позициите си. Още повече, тази „първоначална“ оптимизация често се прави с голямо количество нискокачествени линкове за малък период от време и може да доведе до наказания.

5. „Вижте, аз написах книга“

Това да се перчите с лични постижения, които нямат общо с конкретната оферта по скоро би раздразнило и разколебало клиента. Той иска да види конкретни предложения, отговорно отношение и рентабилна цена, всичко друго е излишно. И ако мислите, че хората ще си кажат: „Ей този пич, какъв е гуро“, то дълбоко грешите.

6. „Това са 5-те ключови думи за оптимизация“

Старите разбирания от ерата преди Google Penguin бяха, че се работи на ключови думи. Избират се 3-4 от най-силните и най-трудните фрази и се работи за тях. Сега обаче положението е по-различно. Трябва да се работи по цялостния авторитет на сайта и ключовите думи които се представят, като репорт на клиента са само индикатор за това, че общите позиции се покачват в SERP. Работи се главно по думите, които носят продажби, а не по тези които носят най-много трафик.

7. Липса на запознаване с бизнеса на клиента

Доста често се случва в офертата да бъдат включени едни 10-20 думички от Google keyord planner, които са свързани с нишата на клиента, но той не продава такива стоки или не предлага точно тези услуги. Това веднага може да откаже всеки човек от желание за работа с конкретната SEO агенция.

Във всяка оферта трябва да има нещо специфично, което с което да покажете на клиента, че ви е грижа за него и вашата цел е той да продава, защото, ако той няма възвръщаемост на инвестицията (ROI), която прави в SEO, рано или късно ще се откаже и ще се разочарова.

 

 

4 коментара на “Оферта за SEO – най-честите грешки в нея!

  1. SEO-то стана скъп, постоянен процес който включва все повече хора с различни специалности за да може да се постигне успех в края на месеца. Постоянните тестове за кое работи и кое не изяждат супер ценно време което струва пари и което оскъпява процесите така че преди някой да се захване с цялостна оптимизация на бранд е добре да е наясно с тези неща.

  2. Тео, най-честата грешка е, че търсещия seo желае да плати малко и да му излезе евтино, а търсения за seo иска да вземе повече пари за никаква или малко работа. Как да се споразумеят? Къде е златната среда, за да може всеки да е доволен? 🙂

    • „търсения за seo иска да вземе повече пари за никаква или малко работа“ не е обект на разглеждане на тази статия. В такива случаи просто се обяснява на клиента, че бюджета му не е достатъчен за вашите SEO услуги. Много често се получава, че ниските такси за оптимизация излизат скъпо. Работата, която е свършена за 300 лв на месец в рамките на една година, може да бъде свършена за 600 лв в рамките на 5-6 месеца. 🙂 Аз не държа да се захващам с проекти, които имат малки бюджети, защото знам, че няма как да направя максималното.

      • „Този пост обаче е насочен не само към клиентите, но и към колегите оптимизатори.“ – моят коментар беше насочен също към двете страни. Не съм съгласен клиент да иска супер резултат, но „ако може без бюджет“, както и обратното – оптимизатора да иска 1000 лева, пък да не вложи стойност и за 100 лв. Абсурдни са и двете ситуации. Дано повече хора започнат да го разбират 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *