SEO оптимизация на сайт за търсачки – основи

Въведение в SEO и значението му за бизнеса!

search-engine-optimization-seo

SEO (search engine optimization)

SEO е съкращение от Search Engine Optimization – преведено на български „Оптимизация за търсещи машини“. SEO е неразделна част от онлайн маркетинг стратегията на всяка голяма корпорация. Това е най-евтиният и надежден начин да позиционирате уеб сайта си на челни позиции в търсачките: Google, Yandex, Yahoo, Bing и други по определена ключова дума.

Преди години основният начин за популяризация на бизнес бяха визитките. Уеб сайта има същата функция, показваш го на някого и той разбира с какво се занимава предприятието ти. Тук основната разлика е, че не е нужно да показваш сайта си на хората, можеш просто да ги оставиш да те намерят. Всеки бизнес има определена насоченост. Ежемесечно в най-голямата световна търсачка Google се търсят хиляди ключови думи и фрази, принадлежащи към даден бизнес. Колкото по-голямо е търсенето на ключови думи, толкова повече бизнеси желаят да позиционират сайта си на първите места. В България, SEO не е много доходоносен бизнес, съществуват определен брой уеб агенции, които стартират по-големите проекти и като цяло е трудно да се докажеш и да станеш известен в тази ниша, но в англоговорящите страни това е основен начин за популяризация на бизнес и печалби.

Каквото и да си говорим  в Европа и англоговорящите страни щом кажем SEO разбираме оптимизация за Google. Това е най-голямата търсачка и държи над 80% от световните търсения.

Минималният вариант, който има всеки собственик на сайт или уебмастър е да стигне до заветният топ 10 на Google. Много малко хора отварят втора или трета страница при търсене, освен ако то не е прекалено специфично и информацията представена на първа страница не е полезна за читателя.

Индексация и позициониране на страниците.

Както Google така и другите търсачки индексират информацията на сайта ви и я добавят в своята база данни. При заявка за търсене от потребителя се изкарват дадените индексирани страници.

Индексацията става чрез така нареченият индексиращ „Bot“ (може да се срещне като: Crawler и Spider). Това е софтуер, който намира информацията във всеки сайт в интернет(освен ако не сте забранили изрично това, ще разберете как по-късно). Той се препраща от страница на страница чрез линкове. Когато целият сайт бъде обходен от бота на търсачката, той се съхранява в базата данни и изкача при заявка от потребителя.

Google определя позицията на която да постави всеки сайт по определени фактори, които наброяват над 300, най важните от тях са:

Авторитет на домейна.

Авторитет на конкретната целева страница.

Брой различни домейни, които имат линкове към определената страница или съответно домейна.

Цялостния брой линкове.

Page Rank на страницата.

Свързване на страницата с профил в Google+(Google Авторство, ще разберете как става).

Авторитет на въпросния автор.

Брой вътрешни линкове в сайта ви, сочещи към целевата страница

И най – важното според мен и според много експерти – линкващата страница трябва да бъде със същата или близка тематика, като тази която приема линка, или хубавата чужда думичка – Релевантност на връзките.

Как да ме индексират ботовете?

1 Социални сигнали

Не си мислете, че веднъж онлайн, вашата страница ще бъде веднага индексирана от Yahoo, Google или другите търсачки. За целта трябва да положите малко усилия, да изградите връзки и да я предоставите на търсачката на тепсия. Ето как става номера:

При публикуването на даден материал, мигновено го разпространете из социалните мрежи, търсачките индексират линковете от социалните мрежи, те не са много силни, сами по себе си и не дават тежест, но са един добър начин да бъдете забелязани. За целта направете социални профили в Google +, Linkedin, Facebook, Twitter и всички останали социални мрежи, които се сетите. Специално за G+ е хубаво да имате фирмен профил, както и профили на всички служители с изявена фирмена принадлежност.

2 Ping

Пингването е лесен метод да подсетите търсачките да ви индексират, то изпраща конкретен линк до тях и до някои директории. Защо да не ускорим процеса на индексация?

 pingler-work

Можете спокойно да използвате някой от тези инструменти за пинг:

Pingler.com

Pingmylink.com/Submit

Pingomatic.com

Feedshark.branbliss.com

Pingoat.com

3 Изграждане на вътрешни връзки

Когато вече имате индексирани страници сложете в тях линк към вашата нова страница със съответната ключова дума, описваща съдържанието. Когато бота се върне на вече индексираната страница, ще бъде препратен към чисто новия ви пост.

4 Изграждане на вътрешни линкове от чужди сайтове.

Това са различни методи, чрез които можете да си осигурите слаби но насочващи линкове. Коментари по блогове с линка към страницата ви. Запомнете, пишете смислени работи и оставете линк в името си, само тогава администратора на сайта ще одобри мнението ви.

Линкове от форуми- предпочитано е и те да са с близко до вашето съдържание. Можете да ги слагате директно в мнение или в подписа си.

Букмарк сайтове – най известните в България са Svejo.net и ibox.bg. На световната сцена има много такива сайтове и мрежи, като Digg, Delicious, Reddit, Stumble Upon и други. Използвайте ги, без злоупотреби.

Начало на оптимизацията.

Като цяло оптимизацията се дели на 2 части вътрешна (ONPage) и външна (OFFPage). Onpage се състои главно от действия, които вие правите в сайта си: карта на сайта , вътрешни линкове и прочие. OffPage Частта се изразява главно в изграждане на качествени, релевантни връзки към страниците и сайта ви. Ще се опитам да ви запозная с базовите неща.

Основни начини за On Page SEO – Вътрешна оптимизация

1 Интересно и приканващо към действие заглавие.

Направете вашето заглавие интересно и вайрал, така дори без SEO ще се радвате на посетители.

2 Ключови думи в H таговете.

3 Основни meta тагове.

Основните meta тагове са Description и keywords. Гугъл вече напълно са изключили тагаkeywords и той няма никакво значение за класирането. Тага description също не играе много роля в оптимизацията, но идеален начин да подканиш потребителя към действие (Call to Action).

Друг важен таг е <link rel=”canonical” href=”http://sitename.com/” />. Този таг ви предпазва от дублирано съдържание.

4 Валидация на кода

Валидирайте своя html и css код с валидатора и каскадния валидатор на W3.org.

5 Вътрешни линкове.

Свържете всички страници от сайта си чрез линкове с подходящо заглавие и тематичност.

6 Уникална и интересна 404 страница.

Изградете напълно уникална страница 404. Това ви дава предимство и задържа потребителя на сайта.

7 Генериране на карта на уебсайта – Sitemap.xml

Такава карта-схема може да се генерира спокойно от www.xml-sitemaps.com. След добавяне на уебсайта в WebmasterTools, вие ще можете да информирате търсачката за страниците си и да прибавите картата на уебсайта през меню Sitemap.

8 Създаване на файл Robots.txt

Ето чудесен пример, как да забраните администраторския панел за индексация и да позволите достъпа на всички търсачки:

Sitemap: http://yoursite.com/sitemap.xml.gz

User-agent: * // позволява спокоен достъп на ботовете на всички видове търсещи машини.

Disallow: /wp-admin // забрана за индексация админ. панел.

9 Google + Авторство

Google + авторството говори за авторитет пред останалите сайтове, поради простата причина че това нещо е написано от реален човек, с реален профил в G+, с който можем по всяко време да установим контакт. И най-важното – всички статии написани от автор в Google+ се появяват със снимка на автора. Препоръчително е снимката да е в официално делово облекло в паспортен формат, както при Linkedin.

СЕО оптимизация за Google+

Ето как става номера:

В сайта или поста слагате линк към G+ профила си, както и в Source кода на мета таг Author поставяте същия линк. Отивате в настройките на G+ профила си и в графата „сътрудничи на“ поставяте URL адреса на уеб сайта в който се намира статията Ви.

googe-plus-author

Сами си задайте въпроса: вие на коя статия от търсенето в Google бихте кликнали? На статия в блог от неизвестен автор или на статия в блог със снимка на добре облечен усмихнат автор.

10 Снипети

С официалното одобрение на технологията Microdata, като основен език- допълнение към HTML5 Google промениха изцяло писането на качествен код. Появи са речника Schema.org, чрез който могат да бъдат описани всякакъв вид страници – продукти, рецепти, статии, блог постове, събития и други. Всички тези различни кодове носят допълнителна информация за страницата директно в Google търсенето. Рецептите, статиите и продуктите излизат в резултатите със снимка, а другите страници с допълнителни прояснения. Това дава голямо SEO предимство на сайтовете имплементирали Microdata. Всеки потребител може да разбере за съдържанието на статията и най важното – снимките и другите снипети привличат вниманието.

Black Hat и White Hat SEO

black-gray-white-hat-seo

SEO специалистите се разделят на два враждуващи лагера:

Black hat SEO – Хора, които не се съобразяват с правилата на Google правят масов SPAM по интернет и изкарват сайтовете си на предни позиции за много малко време, надявайки се да не бъдат разкрити от търсачката. В повечето случаи правят големи удари във високо конкурентни ниши за няколко дена печелят определена сума пари и изчезват от резултатите, поради наложено наказание от търсачката.

White hat SEO – Това са са хората, които плътно спазват правилата на търсачката изграждат само ценни за потребителя връзки, създават само уникални и полезни текстове и издигат постепенно, но за по-дълго сайтовете си в резултатите от търсене на търсачките(така наречените Search Engine Result Page – SERP) .

Gray hat SEO – Това са оптимизатори, които вървят по правилата на търсачката и от време на време прегрешават с непозволени техники, надявайки се да не бъдат забелязани.

Една от основните причини да правите само White hat SEO са ъпдейтите на Google.

Google Ъпдейти и историята на 2 животинки

 Panda and penguin updates

През последните години много хора се ориентираха към SEO бизнес и започнаха да издигат сайтовете си на първи позиции. Това естествено доведе до много глупави и нерелевантни резултати в топ 10, много кражби на авторски статии и използването им за SEO.

С цел да се преборят с некачествените резултати Google решиха да направят основен ъпдейт в алгоритъма си, който да следи за страници с дублирано съдържание. Това ще рече на един и същи сайт да има много различни страници с един и същи текст, това не носи нищо полезно на потребителя а само му досажда с една и съща информация. Колкото повече такива текстове с ключови думи имаше даден сайт, толкова по-лесно се класираше в резултатите от топ 10. Точно поради тези причини Google стартираха първия си основен ъпдейт – Google Panda Update. Пандата на принципа на бота преглежда съдържанието на даден сайт и ако забележи наличие на забранени техники, като написаните по-горе изпраща сайта много назад в резултатите.

Това доведе до нов старт – хилядите оптимизирани сайтове, които се сринаха, нямаха друг шанс освен да махнат дублираното съдържание и да започнат да изграждат милиони линкове към себе си, за да възстановят местата си. Правилото Content is the King стана основно в оптимизацията и хората започнаха да пишат уникални текстове и след това да ги линкват. Уникалното съдържание се класираше мигновено и носеше необходимата полезна информация за потребителя. За момента Google бяха доволни и продължиха единствено да подобряват Панда алгоритъма.

С времето много SEO специалисти решиха, че няма да вървят по правилата на Google и ще оптимизират сайтовете си с хиляди и милиони спам линкове постижими чрез софтуер, който автоматично пуска коментари по блогове и форуми с линкове. Много други некачествени линкове се появиха. От Google нямаха друг избор освен да разчистят тези линкове и спама и писнаха нов ъпдейт с атрактивното име Google Penguin Update. Той мигновено санкционира голям процент от световните сайтове и доведе до различни твърдения, че няма повече да може да се прави SEO и това е края на оптимизацията. Е, експертите бързо опровергаха тези твърдения с много големи проучвания и изграждане на техники за оптимизация на сайт след Penguin Update.

OffPage SEO – Link Building след Пингвин ъпдейта на Google.

Основното, което се стреми търсачката е да представя само и единствено качествени резултати. Ако преди време беше важно линка да е с текст основната ви ключова дума, то сега е най-важна популяризацията на бранд и съответно линковете трябва да съдържат повече имена на фирми, уеб-адреси, УРЛ адреси и думи различни от основната ключова дума. Тежестта не се прехвърля на самият линк, а на текста който го заобикаля. Линкът сам по себе си е начин да бъде прехвърлен потребителя от една страница към друга, той не е важен а съдържанието което стои от другата страна на линка.

Експертите препоръчват цялостен линков профил на Anchor текста :

50% – Бранд

20% – Име на сайт, УРЛ

10% – Основни ключови думи

10% – Вторични ключови думи

10% – словосъчетания от сорта на: Натисни тук, повече информация на уеб сайта ни, прочети цялата статия и др.

Ето някои техники за оптимизация следа Пингвина

1 Направете мрежа от различи сайтове с качествено съдържание –направете няколко сателитен сайта и ги пълнете с контент.

2 създайте актуална инфографика на дадена тематика и ще получите линкове.

3 Създайте хубав сайт или публикация и подарете беклинк оттам

4 Предлагайте на колегите си да станете гост блогър

5 Пишете интересни коментари в релевантни блогове и оставяйте в името си линк.

6 Публикувайте ценни, съдържателни статии в авторитетни форуми.

7 Регистрирайте своя бизнес в тематични и локални директории.
Това дава старт на SEO оптимизация за листинг в Google + Local.

8 Станете медиен партньор на уебинари и събития.

9 Създайте интересна онлайн игра или томбола.

10 Използвайте микроблогове. Изградете мрежа от акауни в микроблогове със вашия RSS FEED.

11 Предложете на водещите сайтове за маркетинг и новини да пуснете при тях ваша интересна публикация.

12 Направете скандална статия.

13 Накарайте някой да ви вземе интервю със линк.

14 Създайте уеб инструмент за линкове или социални споделяния.

15 Напишете актуална статия и сложете линк в Уикипедиа.

16 Оптимизация с букмарк(социалки) сайтове.

17 CSS, HTML и дизайн директории.

18 Предложете партньорство на непряк конкурент.

19 Оптимизация със страници от web2.0 уеб сайтове. Squidoo, BuzzFeed, Hubpages, и др.

20 Можете да получите беклинк от ревю на дадена услуга от която сте доволен.

Тези основни техники предвещават да са водещите начини за правене на SEO през 2013 г. SEO е динамичен бизнес и изисква непрекъснато следене на стандартите. Ако не ги следваш нямаш шанс за реализация.

 

Ако публикациите в блога ми Ви харесват, ще се радвам да се абонирате за моя RSS Feed, за да получавате винаги актуална информация.

67 thoughts on “SEO оптимизация на сайт за търсачки – основи

 1. Ако съм пропуснал нещо, ще се радвам да ме поправяте и да заформим полезна дискусия. 🙂

  • Здрвавей, приятел ! Страхотен пост ! Всичко, което си написал е правдоподобно и пълно. Радвам се, като виждам, че има българи, които знаят за какво става на въпрос. В допълнение на статията в бъдеще може да публикуваш и платените версии на програми за изграждане на беклинкове, както и техните безплатни версии. Ползата и вредата от тях. Също така бих желал да видя статия на тема български трафик срещу чуждестранен, монетизацията с афилиейт програми или адсенс и техните алтернативи. От скоро се занимавам със създаването на български сайтове и ще ми е много интересно ! Поздрави !

  • Пано, благодаря много 🙂 Едва ли съм описал всичко наистина, хората пишат цели книги за SEO. В този пост съм се постарал да представя най-важните неща, сбито, ясно и конкретизирано. Мисля, че колкото постове, като моя се появят, толкоа по-чисти резултати ще има в търсачката. Няма да спрем спамерите, но поне да научим заинтересованите да не минават към „тъмната страна“. Не можеш да излъжеш Гошо, а и големите пари се печелят не от блекхетчета, които седят по седмица в SERP, а от сериозните предприемачи и оптимизатори, които се задържат с години в дадена ниша.

   • „големите пари се печелят не от блекхетчета, които седят по седмица в SERP, а от сериозните предприемачи и оптимизатори, които се задържат с години в дадена ниша.“

    Честно да ти кажа, ако седя една седмица в челната тройка за „……“ или нещо подобно, може после да анализираме резултатите на новата ми 50 метрова яхта… някъде в Карибско Море 🙂

    • Да, но аз говорих за дългосрочна инвестиция и печалба. Много ясно, че на 1 място за някоя кофти думичка ще обереш черешата на бързо 🙂

 2. Много добра статия. Супер си е….

  Ако питаш мен доста неща си вкарал, такива, които наистина са от значение. Всичко друго се учи в движение…и определено са и за технически запознатите. 😉

 3. Авторитет на домнейна. 😉 Хубава е статията, само с това че seo-то е най-евтино не съм много съгласен… и една запетайка там самотна стоеше 🙂

  • Благодаря за фийдбека 🙂 Оправих грешките, което за мен означава, че статията ви е била интересна и благодаря за вниманието 🙂 SEO в огромна част от случаите излиза евтино, но ако се прави от коректна фирма, която знае какво прави, знае какъв процент да отдели за себе си и каква точна сума да предложи на клиента. Според различните типове клиенти, и заетост по даден сайт се предлагат различни суми. Ако имате кравеферма в Каспичан и дадете 100 лв на съседското дете да ви направи оптимизация и да ви класира, ще струва по-скъпо от кампания в AdWords, но ще се запазите по-дълго.

   • Тук може да спорим цял ден ако се намеси съседското дете 🙂 Пък и с тия панди и пингвини всеки ден колко ще се запазят позициите 😉

    • Е да разбира се за пандите не е проблем ама за пингвина ако детето е скрапебоксаджия не знам :D. Иначе примерa, който дадох е доказателство за това, че резултата ще се запази. Малко хора търсят това, а още по малко му правят SEO.

     • Защо ти е SEO като няма търсене 🙂 При това условие 100те кинта ще ти стигнат за доста дълго време и не се влияят от разни ъпдейти.

     • В процентно отношение резултатите от натурално търсене са много по кликаеми от рекламите.

  • Най-евтино е в дългосрочен план. Разбира се, много по-евтино ще е да платиш реклама във FB или AdWords, ако искаш да получиш мигновен (но и нетраен) резултат.

   • Ами общо взето това е един много добър подход за подбор на ключови думи. Една кампания в Adwords ти дава ясна представа на какво да наблегнеш. А пък комбинацията между двете е страхотна.

  • Мите, знам ама всички това правят и реших да направя нещо по-различно. Това си стана като цял гайд, който е доказан от мен и има действие. Хубаво е да има много информация събрана на едно място. 🙂

 4. Поздравления! Описал си всички основни неща необходими за едно добро seo и дългосрочни резултати.

  Трябва да е ясно обаче, че са необходими доста усилия и никой няма да ви даде един списък с неща и да каже – направете това и това и сайтът ви ще е на първа страница.

  Трябва непрекъснато учене на нови техники, следене на метрики, анализ на това кое работи и кое не.

  • Напълно съм съгласен, тази статия ако в момента е актуална, след една година може и да не е. Има много сигурни неща, които остават неделима част от ON page оптимизацията, но Off page се променя с всеки изминал ден. Както знаем остават тези които съумеят да се приспособят, другите просто изчезват някъде в небитието. 🙂

  • Радвам се, че съм бил полезен 🙂 Мисля, че винаги има какво да се подобри по един блог. Погледнах твоя и първото нещо което забелязах е, че не си много социален 🙂 По мои експерименти Floating display лентите за споделяне са много по-използваеми. Съветвам те да си поставиш.

 5. Както казаха и преди мен, всичко основно е казано. Статията би трябвало да е ясна и на тези, които нямат представа от SEO. Това е само теорията, според мен.

  Би било чудесно, ако ни разкажеш и практиката… или как ти го правиш. 🙂

  • Адо, аз със този пост съм казал точно как го правя, не бих си и помислил да пиша за неизпробвано нещо, а и щом го споделям действа. 😉 Не съм толкова гаден да ви хлъзгам с някакви съвети за 100% анкор текст :D. Шегата на страна, мисля, че предния коментар на Svetto дава точен отговор на това какво трябва да направим.

 6. Ужас… 😀 Много дълга статия, но иначе имаш един отличен 6 🙂 Споделям с цел да достигне до повече начинаещи, дано им помогне 🙂

  • Ужас не ужас това е 😀 и на Митко казах, че стремежа ми беше да направя „по-различния пост“ и да се получи нещо интересно и полезно, което да се запомни и да се използва.

 7. Поздравления за добре написаната статия. Направена на достъпен език и с много примери. Радвам се ,че все още има добри специалисти споделящи опита си.

  • Благодаря за оценката. Всеки специалист, който споделя опит помага на една ниша да се развива и популяризира. Надявам се все повече хора да знаят какво е SEO и да има повече заинтересовани клиенти. В крайна сметка това е целта на бизнеса.

 8. Pingback: Заповядайте на семинар E-Manager в Пловдив! - SEO TEO

 9. Чудесна статия 🙂 Всичко събрано на едно място и поднесено разбираемо, защото много от новите юзъри се затрудняват с основни понятия в СЕО.

  Поздрави,
  Галин

 10. Благодаря ви приятели 😉 Благодарение на вашите коментари и социални споделяния, тази статия се позиционира на 1 страница за фразата SEO оптимизация за търсачки, на 2 страница с тенденции за покачване по дума оптимизация за търсачки и на 4-та страница за SEO оптимизация. Като се има предвид, че публикацията няма нито един линк, направен от мен, мисля че е прилично постижение.

  Благодаря на всички!

 11. Pingback: Какво се случи на SEO конференция 2013 | SEO TEO

 12. Pingback: 20 грешки при SEO оптимизация на нов сайт | SEO TEO

 13. Няма лошо статията да е дълга. Има данни, че дългите статии са по-обичани от търсачките вместо поредица от статии. Съща така, понеже линка е един, това концентрира линк сокчето и социалните сигнали на едно място 🙂

  Абе най-важното е, че статията е изключително информативна и полезна. Надявам се и аз да успея да напиша нещо подобно в близките дни 😀 Добра работа 🙂

 14. Pingback: Безплатен SEO курс на Телерик през месец Май | SEO TEO

 15. Доста добра статия.
  Поздравления, по принцип всичко е вярно и ако се следват стъпките ще успееш.
  +1 Полезна статия.

 16. Научих доста полезни неща, които съм смятал, че си ги знам, но съм грешал.
  Хубав блог със стойностни материали. Ще го следя от тук насетне редовно!

  • Здравей, благодаря за оценката. Ще се радвам да се абонираш и да четеш, имам какво още да споделя. Не ми се сърди, че съм махнал линкчето към сайта ти. Ако моя беше релевантен на драго сърце бих ти дал линк, но тематиките ни са напълно различни и това не би било благоприятно за теб, при предстоящият пингвин ъпдейт.

 17. Pingback: Пингвин ъпдейт 2.0 вече е факт! | SEO TEO

 18. Интересно, полезно и приятно.
  Писмен мини-вариант на лекцията в телерик 🙂

 19. Здравейте, много готин пост. Подробен и разделен смислово на различни глави. Много ми помогна. Това си е направо един цял гайд за сео оптимизация.

  • Здравейте Мартин. Радвам се, че ви е било полезно, това е целта на целия блог. SEO е много креативна и доходоносна работа и колкото повече хора знаят какво се SEO толкова по-добре за бранша.

 20. Намерих тази статия от подписа ти в предприемач.ком…какво да кажа – всичко в статията ти е подредено по перфектен начин. Няма да се правя и на „разбирач“ – за мен е изключително полезна – почти всичко, събрано на едно място!
  Успех!

 21. Pingback: 5 ресурса от където да се учите на SEO оптимизация | Блог на Даниела Узунова

 22. Pingback: SEO не е само първо място в Google! | SEO TEO

 23. Pingback: Как да оптимизираме сайта си сами | SEO книга и съвети за оптимизиране на сайтове

 24. Много полезна статия! Определено ще направя някои промени по личния си сайт 🙂

 25. Pingback: Keyword Planner замества Google Keyword Tool | SEO TEO

 26. Pingback: Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg? | Теодора Спасова

 27. Тео е много добър специалист. Помогна ми много. Тази статия е наистина най-подробния ресурс, който съм намирал онлайн и съжалявам, че самият аз нямам време да се впусна по-напред в оптимизацията за търсачки.

 28. Супер полезната статия! Благодаря ти за помощта и за одита ан сайта. Исках да те попитам за показателя Ahrefs Domain Rank. Кво точно значи и какви параметри има в него?

  • Здравей Саше. Това е независим показател на Ahrefs за общ авторитет на домейна, който включва един тон неща. Аз лично се ориентирам по-добре по показателите на OpensiteExplorer – Авторитет на домейна и страницата. Ahrefs е по-добър за намиране на новите връзки към сайта. Успех с оптимизацията!

 29. интересна статия, предвид пингвин и други има ли как да определим лесно (чрез тоол) примерно или да дадем определние кои сайтове са лоши линкове и евентуалнод а ги премахнем

  • Има много такива тулове, но струват доста пари. Лицензите за най-добрите са около 100$ и нагоре.

 30. Прекрасна статия. Като доста запознат и с много други техники на оптимизацията, от тук определено има какво да попия. Чудесно е, че информацията е синтезирана в една статия, а не трябва да посетиш 423523 линка, за да намериш всичко, което ти е необходимо. Поздрави и успехи в бъдеще, заслужаваш ги!

 31. Уаха, мерси за полезната информация. Постарал си се да събереш всичко в едно. Само искам да питам това с Ping-ването на страници, дали няма да навреди ако е в големи размери?

  • Да, не е хубаво да се прекалява, само за важни нови страници. Също можете да ползвате и google submit url. 🙂

 32. Pingback: Оферта за SEO - най-честите грешки в нея! | SEO TEO

 33. Благодаря на автора за тази статия. Тук има много материал, който да ползвам за себе си.

  Браво!

 34. Благодарности към автора това е една от водещите статии за оптимизация.

 35. Дори толкова години по-късно тази статия си остава една от най-качествените за десетилетието! Поздравления, Тео!

 36. Много интересно и полезно съдържание. Определено ще го последвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.