Колко полезен инструмент за SEO е видеото?

Автор: Пано Кондоянис

video seo

video seo

При положение че една снимка е равна на 1000 думи, както казва древна Китайска поговорка, бих я перифразирал добавяйки че едно видео е равно на 2000 думи. Две минутен клип е достатъчен за да заинтригува, разкаже и привлече вниманието ни върху някакво послание. Още по-хубаво е че няма значение дали е правен професионално или не. Има много примери на аматьорски видеа, които привлякоха огромно количество внимание показвайки някаква тъпотия.

Имам много примери за американски тъпотии, които влизат в новините на CNN и докарват на собственика си хиляди долари от реклама. Можете и сами да сметнете какъв трафик щеше да се генерира към сайт който би стоял в описанието на подобен Youtube клип.

Така че видеото безспорно притежава огромна сила. То привлича всякакви посетители, половината от които кликат и на линка под него. Bulk traffic, но все пак трафик, който увеличава шансовете за продажби.

SEO оптимизация на видео

Google е показал че харесва видеата в YouTube. Може би защото е негова услуга, но и другите големи видео хостинги като Vimeo, Dailymotion, Metacafe, Vbox7 и др. по-лесно намират пътя към първите 5 позиции за дадени ключови думи. Ако акаунта Ви в youtube е оптимизиран с входящи линкове, това е достатъчно за да има trust, което му помага много по-лесно да позиционира видео материали в първата страница. Но има и много примери за youtube акаунти, които нямат линкове или правена SEO оптимизация, но въпреки това успяват да класират видеа на прекрасни позиции, които ако разчитаха само на статии в блог ще им бях нужни много линкове.

Кои фактори влияят за доброто класиране на едно видео?

 1. Заглавие
 2. Описание
 3. Ключови думи
 4. Входящи линкове към видеото
 5. Колко пъти е гледано
 6. Колко споделяния има в социалните мрежи, like-ове share-ове
 7. Колко коментари има
 8. Наличието на субтитри където може да вкарате много ключови думи.

Внимавайте с авторството, при музикалните подложки. Youtube знае коя песен на кого е, и може да изтрие 2-часовия Ви труд ако нарушавате авторски права.

Едно видео се оптимизира много по-лесно от една статия и стои много време на първа страница докато даден сайт или блог пада по-бързо. Стане ли един път съдържанието вирусно всичко става много по-лесно. Gangnam style мина 1,5 милиарда гледания именно защото успя да яхне вълната. 😉

Американците имате един готин израз: „heroes & zeroes”, което се превежда като «героите и нулите» когато искат да определят че дадено нещо при едни работи и носи $$$, а при други въпреки огромните капиталовложения носи минуси. Естествено анализирайки защо това се случва, не може да се каже еднозначно и причините са комплексни, но мисля че във всяко видео трябва да се търси дискусията. Ако едно видео има заряда да накара хората да го коментират тогава неминуемо ще е изпълнило целта си. Изхождам от позицията на SEO оптимизатора така че това не важи за всичко.

Какво съдържание привлича хората?

При положение че всеки човек е уникална личност, която има различни интереси, не е логично да определя един вид съдържание което работи, и въздейства еднакво на всички хора. Има някои неща които обединяват големи групи от хора, както спорта, голотиите, жълтинките, новините, политиката, глупостта и др, но за всеки влак има пътници. В нашия бранш ние търсим информация от типа на ”How to, Tips and tricks”, неща които са ни полезни в стремежа си да се усъвършенстваме.

Следващия път когато създадете един нов сайт, отделете и малко време за изработката на 4-5 видеа които ще качите в гореизброените видео хостинги и проследете и анализирайте трафика които ще Ви докарат, особено в youtube и dailymotion. Времето което посетителите прекарват гледайки видеото Ви, е време с което те се запознават с Вашия бранд. А това е безплатна реклама.

Пано Кондоянис пише в свободното си време, за оптимизация за Google в блог 7 и problogger.gr защото другите търсачки ги ползваме само SEO оптимизаторите.

6 thoughts on “Колко полезен инструмент за SEO е видеото?

 1. Беше ми интересно да прочета за оптимизация на видео клипове, явно доста от принципите са еднакви с тези на конвенционалното сео.

  • Да общо взето тук трябва да се подхожда доста по-социално към нещата. Мисля, че в соко време и аз ще пусна нещо мое, като видеоблог 🙂

 2. Честно казано и аз съм се замислял преди много време за ползата от 1 видео към статия. да не говорим колко ти пада Bounce rate. До ден днешен обаче не съм намерил време, сили и възможност да направя опит. Надявам се в скоро време да го направя.

  • Да аз също съм се замислял да пусна едно видео, на някаква интересна тематика свързана със SEO, но все не ми остава време. Определено задържа потребителя, дори ако ембеднеш чуждо видео от youtube, ако то разбира се е свързано с тематиката.

 3. Да, видео съдържанието и видео SEO са изключително силен и ефективен маркетинг подход и метод, но едно зле заснето, лошо осветено или монтирано видео би могло дори да отблъсне аудиторията на сайта Ви. Всеки един създател на видео съдържание, трябва да има елементарни познания за видео продукция. Техниката за заснемане и монтаж на качествено HD видео в днешно време е доста по-достъпна от преди години, но трудно бих се съгласил, че „2-часовия Ви труд“ е достатъчно време, за да се създаде нещо интересно…..

  • Благодаря за коментара. И все пак 2 минутен труд от моя или чиято и да е страна може да предизвика интерес у много хора. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.