За мен

seo-conference-teoЗдравейте и добре дошли в блогът SEO TEO!

Името ми е Теодор Захариев и се занимавам със SEO от 2010 година. Зад гърба си имам успешно оптимизирани проекти в различни пазарни ниши и много сайтове в топ 10 в Google.bg.

В момента работя като Head of SEO в екипа на Уеб Дизайн Студио Кипо.

Ето и кратка история за това как поех по пътя на SEO и онлайн маркетинга:

През есента на 2010 година започнах работа по сайта за авточасти на един познат. Получи се горе долу сносен проект, но нямаше пукнат клиент. Един ден моят познат дойде и ми каза: „можеш ли да направиш някаква реклама в интернет, за да ни намират хората?“

В търсене на съвети за онлайн маркетинг и проучване на Google Adwords попаднах на нещото наречено SEO. Стори ми се интересно и реших да прочета за така „важните“ тагове Keywords и Description и как изкарват сайтовете по-нагоре в Google. Направих няколко странички на сайта с много ключови думи навсякъде из таговете, но не ми се стори красиво за потребителя, затова им сложих марджини и изчезнаха в небитието :). Започнах да чета Black hat world и редица други SEO форумчета, опитвайки се да излъжа търсачката, и се справях добре. Да, сайтът още е на трето място в средно-конкурентна ниша с блек хет техники и много купени линкове, но това не значи, че и неговото време няма да дойде.

Изключително важна роля в изграждането ми като SEO оптимизатор изигра курсът на Telerik през 2011 г. Лекторите там ме вкараха в правия път и „пребоядисаха посивялата ми шапка в по-приветлив за търсачката цвят“. Успешно завърших курса и заслужено бях в топ 20 от над 400 човека. Искам най-искрено да изразя благодарността си към тях. В момента общувам с много от лекторите си чрез форуми и социални мрежи и се радвам, че повечето от тях ме приемат като колега, пишат коментари и споделят впечатления от моята работа.

След това започнах да играя по правилата на търсачката. Започнах да чета български и чуждестранни форуми и блогове за SEO. С всяка интересна статия с линк в директория, позициите на сайтовете ми се покачваха. Разбрах, че не само вътрешната оптимизация е важна, но и външните линкове. Позиционирах още 3 проекта в топ 3 на Google.bg и се накефих максимално. Даже получих възнаграждение за един от тях 🙂

През януари 2012 започнах активно да си търся работа. Кандидатствах за младши front end developer и html developer, но прецених, че имам достатъчно опит да започна работа като начинаещ оптимизатор. След месец търсене на подходяща фирма и бродене по интервюта, най после започнах работа като SEO в Студио Кипо. С колегите бързо се сработихме като екип и с тяхна помощ бавно, но славно започнах да придвижвам по 3-4 проекта нагоре в резултатите от търсене (SERP).

Това беше моята история, надявам се, че ви беше интересно да разберете от къде съм започнал. За да узнаете продължението,  следете блога ми и тази публикация.

А междувременно, ако се интересувате от какъвто и да е вид SEO услуги или просто искате да ми зададете въпрос, не се притеснявайте да се свържете с мен.