Онлайн репутация

Онлайн репутацияОнлайн репутацията е много сложна мрежа, изградена от информация, която, от своя страна, оказва огромно влияние върху дейността на компанията.

Онлайн репутацията би могла да се разглежда като един виртуален образ на дадена компания. Тя се създава в мрежата чрез статии за компанията, рецензии на продуктите или услугите, а също и информация от форумите за кампанията, разказва Александър Йорданов – управител на дигитална агенция WebStation. Тоест, това е всичко налично онлайн, което е достъпно за конкретна компания, продукт или дори за определена политическа партия.

Откъде клиентът получава информация?

Преди да закупят продукт или да поръчат услуга, около 80% от потребителите избират сайтове на първа страница в търсачките. След тов четат онлайн отзивите за тях. Ако попаднат на негативни такива, това моментално създава невидима, но здрава бариера, която разколебава купувача от закупуването на продукта или използването на съответната услуга.

В резултат на това потребителят отива да закупи продукта на друг добре класиран в Гуъл от конкурентна фирма, която, всъщност, дори може да не се слави с най-добро качество. И какъв е изводът?

Само положителната репутация, съчетана с правилна SEO стратегия в мрежата ви позволява да унищожите тази невидима бариера.

Как да управляваме онлайн репутацията си?

Това е въпрос, който интересува много предприемачи. Съществуват много виртуални инструменти, които ви позволяват да направите това. Ето и кои са по-важните инструменти:

Система за наблюдение

Необходимо е да се проучи всичко, което се пише за компанията онлайн. Трябва да бъде проучен внимателно не само корпоративния форум, но и всички останали източници, които съдържат информация за фирмата. За да се случи това, се използва система за мониторинг.

Анализ

Необходимо е да се определи какво се пише за компанията. Това могат да бъдат отрицателни и положителни отзиви, форуми, както и покритие на аудиторията, която участва във форумите. Някои системи за SEO Оптимизация и мониторинг на сайтове предоставят информация за анализи.

Работа в мрежата

Същността е следната:

  • Следва винаги да отговаряте на своите онлайн клиенти и техните отзиви (независимо дали са положителни или отрицателни).
  • В отзивите на компанията също така трябва да се споменат конкурентите. Тъй като правите сравнение, необходимо е да посочите предимствата на фирмата, които конкурентната такава не притежава.
  • Винаги трябва да отговаряте и на негативните отзиви. Само така бихте могли да изведете комуникацията до ниво на неутралност.

 

В заключение можем да добавим също, че онлайн управлението на репутацията не е лесно и затова е най-добре да бъде поверено в ръцете на специалисти от дигитални агенции.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.