Приключи втория SEO курс на Телерик

telerik-academyЗдравейте скъпи читатели, навярно сте позабравили моя блог. Преди броени дни приключи SEO курсът, проведен от академията на Телерик, в който взеха участие, като лектори едни от най-големите SEO експерти. В тази публикация ще обобщя своите впечатления от курса и по-важното за вас – всички видео клипове с презентациите заснети по време на този SEO курс.

Моето участие в SEO курс 2013 като лектор.

Това беше неизмеримо изживяване за мен, смият факт, че миналата година седях на бюрата сред курсистите, а сега бях лектор, който взима участие пряко в курса и оценяването, ме накара да се почувствам горд.

Разбира се, както някои от вас знаят, това бе първата ми изява в подобно събитие и не бях говорил пред такава група от хора. Радвам се, че преодолях притеснението и сценичната треска, които имах и след първите 20 минути се отпуснах напълно отдавайки се изцяло на лекцията си и въпросите на курсистите.

Основният ми проблем беше, че на оценяването трябваше да застана от другата страна на барикадата, а изборът, кой да получи сертификат и кой не,  не беше от най-лесните.

Оценяване

В оценяването взехме участие: Аз, Едуард Димитров, Калин Каракехайов и Георги Моллов.

Общо 42-ма курсисти преминаха финалния тест и бяха готови да защитят проектите си. Успях да прегледам работите на 9 човека, като ми направи впечатление, усърдието и желанието, с което започнаха да ми показват работата, която са свършили. Те наистина се бяха трудили и се радваха на крайния резултат. Това за мен е едно изключително важно качество на добрият SEO специалист.

Видях познати лица в този SEO курс, хора които се занимават с SEO от повече време и идват за да получат сертификати и за да се преборят с конкуренцията.

Разбира се, имаше хора, които не бяха си дали много зор и съответно, точките които им дадох бяха по-малко, но се радвам, че успях да кажа на всеки какво е сгрешил, какво е пропуснал и да научи нещо, а не просто да остана безмълвен в оценките си.

За мен тези хора са бъдещите SEO специалисти на България, и не само тези които получиха сертификати, а и тези на които малко не им стигна за това отличие. Надявам се това да ги нахъса още повече, дори да обвиняват нас лекторите, че не сме им дали достатъчно точки за това, което са направили един ден и те ще бъдат сред първите. Важното е да харесват това което правят.

Съжалявам, че не можах да присъствам на награждаването, също така се радвам на сертификата, който получих по един или друг начин.

Общ обзор на събитието. Всички лекции

SEO оптимизация на сайтове – въведение

Лектори: Светлин Наков и Георги Моллов

Както при миналогодишния SEO курс, първата лекция откри ръководителят на Telerik Academy – Светлин Наков, на когото благодаря, че ме направи част от това събитие. Той разясни на участниците  правилата на курса, а основните базови техники при оптимизация бяха засегнати от Георги Моллов.

Част 1

Част 2

Създаване и оптимизация на WordPress уеб сайт

Лектор: Теодор Захариев

Тук дойде моментът на истината. Гледах да обърна по-малко внимание на теоретичната част от лекцията и да премина по-бързо към същността и, а именно създаването на сайт инсталацията на WP, изборът на подходящи плъгини, инструменти и тема за новия ни уеб сайт. Зарадвах се, като видях на оценяването, че повечето курсисти бяха избрали именно WP и бяха следвали моите препоръки. Без празни приказки Ви оставям в присъствието на своята обаятелна особа 🙂

Копирайтинг

Лектор: Любомир Любомиров

Любо се натовари да запознае курсистите с терминът Call to Action (Кол ту Йекшън) и да им обясни, че каквото и SEO да правят, колкото и добър сайт да имат, съдържанието е това, което кара крайния потребител да купи дадена стока. Не се самозабравяйте, когато правите SEO, мислете с главата си и пишете съдържание за хората.

Изграждане на линкове – Link Building

Лектор: Калин Каракехайов

Калин е известен сред SEO средите със своята богата мрежа от най-разнообразни сайтове с цел линк билдинг. Той разясни на курсистите основните методи за линк билдинг, разделени на добри и лоши практики, както и непрепоръчителни методи, които все пак още действат при оптимизация на сайтове.

SEO инструменти

Лектор: Димитър Стаменов

В тази много интересна лекция Димитър сподели богата гама от SEO инструменти за анализ на конкуренцията, следене на позиции в Google и други. Всички знаем че повечето SEO инструменти за линк билдинг не са препоръчителни за употреба според правилата на Google, но все пак малка част от тях се използват от родните оптимизатори.

Оценка на SEO. Планиране на оптимизацията и класирането

Лектор: Генадий Воробьов

За всеки SEO проект, с който ще се захващате е важно да проучите конкуренцията, ключовите думи и вътрешните фактори за позициониране в търсачките. По мое мнение OFF Page SEO-то е с много по-голяма тежест, когато са налични всички ON Page фактори.

SEO ефект от изграждане на бранд

Лектор: Иво Апостолов

В днешно време е много готино да си бранд. Получаваш огромен брой лонг тейл търсения за своята марка, в комбинация с ключова дума. Това обаче се постига много трудно и с голям бюджет за реклама. Тук медиите и рекламните кампании се отразяват пряко върху SEO. Вижте как!

Авторство и социални мрежи. Микроформатите и вертикалите при търсенето

Лектор: Евгени Йорданов

На Евгени му се наложи да представи в много сбит вариант основни неща които ще правят SEO все по семантично в близките месеци и години. Това не бе лесна задача, но бе напълно достатъчно за да привлече интереса на курсистите. От клипчето можете да разберете още повече за Microdata и тенденциите в SEO.

Консултация по практическите проекти

Лектор: Георги Моллов

Жоро застана пред курсистите на Telerik и изслуша внимателно, обмисли всеки един въпрос и отговори перфектно на него. Адмирации, това е най-трудната от всички лекции. Едно е да говориш по дадена тема съвсем друго е да отговаряш на всевъзможни въпроси. Ако искате да разберете отговорите им, то следващия клип е точно за вас.

Семинар „SEO за напреднали“

Лектор: Едуард Димитров

Едуард показа основните SEO инструменти, които използва всекидневно, и които му спестяват много време и пари при оптимизация на голям брой сайтове. Повечето от вас биха казали, че SEO инструментите са отживелица и могат сериозно да навредят на сайта ви, но факт е че той знае как да ги използва. Няма как да пропуснете тази част от курса.

Обобщение на курса

Всички тези хора, които се записаха за курса успяха да научат нещо благодарение на академията на Телерик. Поздравявам ги за мероприятието, надявам се другите компании да се замислят за реализация на младите специалисти и ще се радвам отново да съм лектор на това събитие.

Този SEO курс завърши, кой взел сертификат – взел, кой не – до година. 🙂

И накрая приключваме с готина снимка на част от лекторите и курсистите, които взеха своите сертификати на живо.

SEO сертификати

SEO сертификати

6 thoughts on “Приключи втория SEO курс на Телерик

 1. Мале, Тео, сега докато изгледам всички презентации…

  Супер пост! Ще има линк към него в една нова моя рубрика.

 2. Здрасти.Супер полезна информация намерих тук и много ми харесва,определено има от какво да се уча,защото съм начинаещ 🙂 Обаче не ми стана ясно едно нещо,което може би много хора ги интересува,а именно как гугъл третира скритата информация в страниците.
  Не говоря за няколко страници наспамени зад скрити бутони или такива подобни работи, а за ключови думи и фрази,които няма къде да бъдат сложени, от хора като мен които имат доста js i css.Може ли да направиш тема по този въпрос или лек насочващ отговор да дадеш на тези които дерзаем и се чудим 🙂
  Отново искам да те поздравя за отличната работа.УСПЕХ!

  • Много е просто 🙂 Всичко което потребителя вижда, а търсачката не и обратното не е хубаво за SEO 🙂

 3. Pingback: SEO TEO навърши 1 година! Черпя линкове и още нещо | SEO TEO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.