7 ключови стратегии за малкия бизнес да излезе напред в класирането за SEO пред големите компании

7 стратегииИ така работите нонстоп не от 9 до 5 часа, 7 дни в седмицата, а много повече. И все пак не можете да наваксате и да догоните конкуренцията си. Все пак SEO оптимизацията е постоянно състезание и добрата новина е, че не сте сами в борбата си с конкурентите!

Нека да си признаем, че бюджета Ви за SEO оптимизация на сайт годишно, може би е в пъти по-малък от месечния на конкурентите ви, но не това е определящото. Ние знаем, че някои от конкурентите на нашите клиенти, харчат по 20, 30 хиляди месечно за AdWords реклами, SEO оптимизация на сайт и други платени канали. Ако вашият собствен бюджет е по-малко от 2000 долара на месец, то трябва да преосмислите стратегията си и да си определите реалистични цели. Истината е, че вие можете да сте конкурентни, но трябва да го правите умно. Именно това ще ви представим в тази статия. 7 важни стратегии, за да се конкурирате с огромните си претенденти на пазара относно SEO оптимизация на сайт.

Списък на съдържанието по секции:

 1. Мисли и се цели в местни перспективи
 2. Конструирай стратегия за по-дълги ключови фрази
 3. Избери специфична ниша, в която да се фокусираш
 4. Пиши и публикувай свежо съдържание
 5. Работи по-усилено и бъди по-умен от конкурентите си
 6. Изгради си авторитет на публикуващ съдържание
 7. Направи го лично, приканващо и атрактивно

 

 1. Мисли и се цели в местни перспективи

Днес локалното търсене стана много по-свързано в условията на SEO оптимизацията. Така за малкия бизнес се появи възможността да фокусира SEO ориентацията си към местните перспективи. Малкия бизнес има много по-голям шанс да се конкурира в търсачките, ако се цели в специфични градове и региони. Тази стратегия е много по-добра от това да се цели на национално ниво или пък на международно дори. Дори и един бизнес да е изграден на международно ниво, много по-добре е ако се цели в специфични региони, където смята, че ще има повече продажби.

Можете да подобрите представянето на местния си бизнес със следните SEO практики:

 • Участие в местни прояви – винаги има местни прояви, където можете да рекламирате бизнеса си ефективно. Такива събития са местни панаири, изложения и въобще събития, където да се покажете на аудиторията.

Този тип прояви Ви дават шанса да участвате в местна статия публикувана в онлайн пространството, което ще е добре за SEO оптимизацията ви.

 • Пишете супер целенасочено съдържание за местните – Колкото повече се задълбаете в местната общност, толкова повече ключовите думи в текстовете ви ще бъдат свързани с търсенето. Вместо да пишете за услуги предлагани в областта или града, по-големи ще бъдат ползите да се фокусирате върху специфични услуги в квартала или пък общността.

Когато се концентрира над широка гама местни ключови думи, малкия бизнес може да изскочи напред, пред големите си конкуренти, които се фокусират върху генерирани термини и местности.

 • Сдобий се с добри ревюта – отзиви от Facebook, Google, Yellow Page, Yelp, Trip Advisor и сайтове, като Product Reviews са много важни за рейтинга в търсачките. Обикновено бизнеси с добри ревюта в подобни сайтове, се класират много по-добре от конкурентите си.

По-долу Ви показваме пример, как една компания за пренасяне на багаж, като BRS се класира много по-добре от по-големите си конкуренти, в състезание за една и съща ключова дума – „преместване Parramatta”. Въпреки около 15 пъти по-големият си бюджет, голямата компания има по-слаб рейтинг, защото не се е фокусирала върху автентичните добри отзиви за нея. На коя
компания бихте се доверили, ако вземете предвид тези ревюта?

 

 

Използвайки Yelp стикерите и други индикатори за ревюта изискани от аудиторията, можете да подтикнете клиентите си да оставят позитивни отзиви за вас. Като цяло, за да получите добри ревюта трябва да предлагате добри продукти и услуги на клиентите си. Добре е да знаете, че тези сайтове имат стриктна политика и не допускат поръчани и платени ревюта.

 1. Конструирай стратегия за по-дълги ключови фрази

Ако малките бизнеси си мислят, че кратки словосъчетания от две думи, ще им донесат добър рейтинг, то трябва да преосмислят стратегията си. Така например ключовите фрази, като „Стратегия за брандиране“, „клиника за домашни любимци“, „коли на изплащане“ и подобни са масово търсени и ползвани. Естествено е, по-големите компании да се класират по-добре за тях. Тяхната масивна презентация онлайн им го гарантира. Но те вероятно не търсят по-специфични дълги ключови думи. Именно те ще дадат преднина на малкия бизнес пред големия при SEO оптимизацията.

Дългите ключови думи могат да бъдат, дори цели изречения. Така например вече споменатите думи, може да се формулират, като „консултанти по стратегическо брандиране“, „клиника за домашни любимци Lindfield”, „гарантирано одобрение за коли на изплащане“. Така по-дългите ключови фрази, донякъде гарантират по-добро класиране в търсачките. За да развиете напълно стратегията си от този род, е нужно да имате високо по качество уникално съдържание. Освен това по-дългите ключови фрази са много по-специфични и търсещите ги са по свързани с бизнеса ви.

 1. Избери специфична ниша, в която да се фокусираш

Нормално е малкия бизнес да иска да покрие повече ключови думи, за да изтъкне продуктите и услугите си. Но големите компании е много по-вероятно да покрият всички главни ключови думи и да се класират по-добре съответно. Отговорът да бъдат SEO конкурентни тук, за малките компании е именно да се фокусират над определена ниша. Бизнеса ви може и да предлага широка гама от продукти и услуги, но в света на SEO оптимизацията, понякога не е добре да се фокусираш над всички от тях. В състезанието с големите конкурентни компании, това дори е пагубно.

Най-доброто, което можете да направите е да познавате добре бизнеса си и какво той предлага. Така ще съумеете да посочите уникална и различна гледна точка за рекламиране. Имате по-голям шанс да успеете, ако определяте правилата и следвате местната си аудитория. Именно Гугъл намери революционна идея да спечели състезанието с Yahoo. Компанията се фокусира над „рейтингите за търсене“. Именно това им даде голяма преднина, която се е запазила и до момента.

Опитайте се да се фокусирате над няколко ключови ниши от бизнеса си. Именно за тях се постарайте да се конкурирате добре и да имате добри резултати в оптимизацията. Бизнеса ви ще има много по-голямо развитие, ако се фокусирате именно по този начин, върху няколко ниши продукти или услуги, отколкото ако се класирате лошо за всичките си бизнес предложения. Така например, ако бизнеса ви се занимава с пластична хирургия, то фокусирайте се върху специфична част от тази хирургия. Заложете например на намаляване на гърдите или премахване на торбичките под очите, отколкото да бъдете компания за пластична хирургия, като цяло. Така ще повишите представянето си онлайн на фона на големите си конкуренти в тази специфична ниша.

 1. Пиши и публикувай свежо съдържание

Честото публикуване на свежо съдържание ще ви осигури перспективата да грабнете вниманието на бъдещите си и постоянни клиенти. Така ще представите бизнеса си, като сбор от експерти и създател на съдържание за специфичната ви ниша. Съдържание, което помага на потребителите е много по ценено и споделяно в социалните мрежи. Съдържанието може да бъде под формата на пост в блог зона, като рекламно пано или пък като информационно видео или е-книга. Добре е да си изградите стратегия за този род публикуване на съдържание, защото така ще можете да публикувате често неща, които са информативни и помощни.

Колкото по-свързано е публикуваното съдържание с бизнеса ви, толкова показвате на клиента си грижата за него и покачвате доверието му към вас. Тази стратегия се допълва по естествен път със SEO оптимизацията и е добър начин да се състезавате с конкуренцията си.

 1. Работи по-усилено и бъди по-умен от конкурентите си

Когато билионера и технологичен предприемач Марк Кубан е бил запитан от списание „Предприемач“ – Какъв е ключовият елемент за успех на предприемачеството му? Отговорът е бил – „Да си скъсаш задника от работа“ – остро и кратко. Това важи не само за технологичните иновации, но за всеки бизнес.

Независимо от връзките, които имате или не в бизнес средата, успеха не се определя от тях. Тези, които искат да работят, да бъдат конкурентни и да се развиват, винаги успяват. Няма такова нещо, като провал. Всеки опит в бизнеса предоставя развитие за следващата крачка. Колкото повече научавате, толкова по-добре ще организирате кампанията си следващият път.

Търсенето и проучването на ключови думи, писането на уникално съдържание постоянно, трупането на положителни ревюта от клиенти – всичко това може да изглежда доста, на фона че имате бизнес да управлявате. Но познайте какво всеки бизнес има една основна задача – тя е да проучите добре конкурентите си и да ги надхитрите, и надминете. И знаете ли какво, усилената работа винаги дава добри резултати рано или късно.

 1. Изгради си авторитет на публикуващ съдържание

За да си изградите авторитет на фирма публикуваща добро съдържание, то трябва да го правите регулярно на първо място. Освен това постовете трябва да са свързани с дейността ви, както и да са максимално полезни и ориентирани към клиентите ви. Колкото са по-полезни, толкова са по-четени, споделяни и харесвани от потребителите ви. Доброто съдържание се споделя от голяма аудитория и не бива да се пренебрегва силата на социалните медии, особено днес. Регулярните публикации изграждат авторитет и създават специфична аудитория, която ги споделя. Добре е да си изградите свой собствен стил на публикации. Така ще се отличите от по-големите си конкуренти. За целта е добре да работите с едни и същи създатели на съдържание. Така си гарантирате стил на постовете, който е разпознаваем. Постоянните публикации трябва да се градят на база предварително изготвена стратегия. Тази стъпка до голяма степен допринася за органичното изграждане на SEO оптимизацията на бизнеса ви.

 1. Направи го лично, приканващо и атрактивно

Най-голямото предимство на малкия бизнес, срещу голямата му конкуренция – е неговият размер. Големите корпорации не могат да изградят уникално човешко лице пред потребителите си. Повечето от тях са безлични и студено представени. Клиентите при тях чакат с часове и са обслужвани, като от роботи.

Малкия бизнес изгражда много по-лесно човешкия си облик пред клиентите, поради малкия си размер. Затова извлечете ползите именно от това си предимство, доколкото можете! Клиентите искат да работят и да ползват услугите на компания, която харесват и познават. Така, че изграждането на сравнително близки делови и клиентски отношения е добър знак, за бизнеса ви сравнен с конкуренцията.

Концентрирайте се да направите клиентското си обслужване човешко, а присъствието си в социалните медии приятно и интересно, освен полезно. Така ще си изградите твърди позиции именно в тези ключови SEO оптимизации. Хората предпочитат, оценяват и споделят, доброто клиентско обслужване. Ако го практикувате, ще имате добри отзиви от клиенти и те ще ви споменават в социалните мрежи. Това неимоверно вдига SEO рейтинга ви и е един вид безплатна реклама.

За финал, ако сайта ви не е добре оптимизиран за смартфони, то направете всичко възможно да го постигнете. Няма никакъв смисъл да си градите добро SEO, ако около 60% от аудиторията ви няма да вижда сайта ви. През 2017 сайта, който не е оптимизиран за мобилни е просто остарял и невидим!

Заключение

Може и да ви изглежда невъзможно да се конкурирате с големите компании – как би могъл един малък бизнес с ограничен бюджет да се  конкурира с големите фирми, с неограничени възможности? Отговорът е много прост, бъдете умни в стратегията си за оптимизиране и ще успеете.

Докато вероятно никога няма да се появите на първи места в класирането за най-търсените ключови фрази, то бихте могли да си намерите своя собствена ниша, където да сте едни от първите.

Ключът е да мислиш нестандартно. Можете да достигнете до желаната аудитория и клиентела, когато маневрирате ловко, измежду големите компании. Това става, като излизате на първи места в класирането на търсачките, за ниши които те дори не са преследвали.

Спазвайте тези ключови елементи в SEO стратегията си и така малкия ви бизнес ще надскочи големите компании в редица задоволителни варианти, които ще са и печеливши при това.

Статията е преведена от сайта: http://resultdrivenseo.com.au/strategies-for-small-businesses-to-outrank-big-brands-with-seo#one

One thought on “7 ключови стратегии за малкия бизнес да излезе напред в класирането за SEO пред големите компании

 1. Всичко описано по-горе работи и комбинирано дава положителни резултати, но големия бюджет дава по-бързо и по-лесно резултати които остават повече в интернет пространството. Няма как да пребориш конкуренти които разполагат с огромни ресурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.