Keyword Planner замества Google Keyword Tool

Днес реших да вляза в Google Keyword Tool и да събера нови идеи за ключови думи, за един клиентски сайт, но изглежда от Google са сменили изцяло функционалностите и дизайна на предишния инструмент.

Ето какво пишат от Google за новия Keyword Planner :

keyword planner

С две думи, Keyword Planner ще замести изцяло познатия до сега Keyword Tool и ще го обедини в едно с инструмента Traffic Estimator. Друга подробност е, че трябва да си направите задължителен акаунт в Google Adwords, за да ползвате новия инструмент.

Това на пръв поглед не е много добра новина, но когато влезете в новия инструмент, ще получите много повече идеи за ключови думи, разпределени по различни критерии.

Как работи Google Keyword Planner?

Да си направим един експеримент с произволна дума, да кажем „подаръци“ и да разберем как действа новия инструмент.

1. Правите си регистрация в Google Adwords (предполагам, че повечето имате).

2. Влизате в Google Keyword Planner и избирате „Търсене на идеи за ключови думи и рекламни групи“

keyword planner step 2

keyword planner step 2

След като кликнете се появява следното меню:

keyword planner step 3

keyword planner step 3

3. Следвайте инструкциите.

Избирате ключова дума за която искате да получите варианти, език и държава, категория от менюто най-близка до желаната дума за да могат да бъдат разпознати колкото се може повече словосъчетания съдържащи я. Полето за целева страница не е задължително, както и полето за отрицателни думи. То се избира при кампания в Adwords.

Трите странични полета „Филтри за ключови думи“, „Опции за ключови думи“ и Включване/изключване на са задължителни и могат да бъдат оставени на Default стойност, освен ако искате да получите идеи за думи за пълнолетни. Тогава изберете горния филтър и включете полето „идеи за пълнолетни“.

След което кликате бутона „Идеи“.

4. Появяват се списъци с идеи за ключови думи.

Ако искате да видите най-търсените думи и фрази, кликате на отделението „идеи за ключови думи“. След това избирате графата „Ср. търсения месечно“ и получавате най-търсените думи. Общият брой на фразите е 282. Ако си спомняхте в предишния инструмент се представяха много по различни и не толкова тясно свързани думи, и бяха изброени само 100 от тях.

keyword planner step 4

keyword planner step 4

5. Ако желаете да получите най-разнообразни ключови фрази, които да използвате за SEO кампанията си, подредени по различни критерии изберете графа „Идеи за рекламни групи“.

keyword planner step 5

keyword planner step 5

В този случай, когато подредите таблицата по брой месечни търсения, се показват общия брой търсене на дадена група.

Първата и третата графа описват най-търсените кл думи, които са разнообразни, за това и се казват ключови думи.

Забележете втората група „подаръци за“ е с цели 58 варианта, които допълват тази ключова фраза.

В случая влизаме точно в тази група, подреждаме вариантите по средно месечно търсене и си избираме най-подходящите и най-силно таргетирани ключови думи за нашата целева страница.

keyword-planner-5

Аз лично харесвам много подобренията на дизайна и функционалностите. Знаете колко е важно освен основните ключови фрази да се използват и синоними за разнообразяване на Anchor текста на линковия профил. С подобни инструменти, като keyword planner, работата на SEO експертите, по определяне на ключови фрази, става още по-лесна.

8 thoughts on “Keyword Planner замества Google Keyword Tool

 1. Защо, обаче, броят търсения на ключовите думи е значително занижен спрямо броя, който показваше старият инструмент? Забелязвам, че броят на средните търсения месечно са с наистина значителна разлика и са доста по-ниски от преди, независимо каква дума търсиш.

  • 🙂 Първо тъпия въпрос без който не можем да минем обаче. До сега как си ползвал тула без акаунт в google adwords или с акаунт?
   Второ, търсенията се променят в зависимост какво търсиш и са сбор от месечните търсения преди време. Ето защо през края на януари, когато влезеш да потърсиш подаръци за коледа, например, ще има огромен брой търсения. 🙂

 2. Честно казано, нямам спомен дали съм бил логнат в adwords, когато съм използвал стария инструмент, но разликата я видях още, докато бяха активни и двата инструмента. Т.е. говорим за едно и също време, при търсене на едни и същи кл. думи. Двата инструмента просто показваха различен брой търсения.

  • А има огромно значение дали сте логнат или не. Резултатите при логване са много по-реални от тези, които се появяват ако сте извън акаунта си. Това обаче вече е избегнато с новия инструмент. Опцията за проверка на думи извън Adwords акаунт я няма. 🙂

 3. Броя търсения в новия инструмент е значително по-малък защото той ги показва в exact match а не в broad match, както беше при keyword тула.

  • Да, така и трябва да бъде. За мен търсенията с графа „общи“ са напълно безполезни. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.