Оптимизацията на сайтове всъщност е доста лесна

SEO оптимизация

Стига да следвате стриктно някои правила, и да избягвате други наистина лоши практики

Може да ви прозвучи невероятно, но Google разбира когато нещата се претупват. Ако имате 2 еднакви сайта и за единия се прави всичко, каквото трябва от към seo, само че внимателно, натурално, професионално и с любов, а за другия пак се прави каквото трябва, но малко претупано, набързо и без вникване в детайла, първия сайт винаги ще се класира преди втория. Наречете го магия, шесто чувство, изкуствен интелект, самообучаваща се машина или каквото си решите, но е вярно.

Ето кои са нещата, които трябва да спазвате, ако искате да получите добри резултати:

1. Он-сайт оптимизация

Това е началото, стабилната основа, този показател, който би позволил на даден проект да разгърне потенциала си или не.
Структура, елементи, бързина, URL адреси, страници, съдържание, достъпност и индексация, мета тагове, H хединги, релации, потребителски интерфейс и всички аспекти на дизайна, сайтмап в xml формат, robots.txt файл, вътрешни връзки, редиректи, страница за грешка 404 и т.н…

Вижте повече по темата тук: https://seoteo.info/вътрешна-seo-оптимизация/.

2. Он-пейдж оптимизация

Става дума за „привеждане в правилен вид“ на всяка отделна страница.
Тук говорим за структура, мета тайтъл, мета дескрипшън тагове, H заглавни тагове, ключови думи (фрази) и тяхната плътност, оптимизиране на изображенията, релации, както и правилно форматиране и подредба.

3. RankBrain

RankBrain е името на Гугълски, самообучаващ се алгоритъм, който има за цел да помогне в процеса на подреждането на резултатите от търсенето.

Ранк Брейн е част от големия алгоритъм Колибри, чрез който търсещия гигант се опитва да започне да мисли, да се самообучава, да разбира контекста и да дава правилни отговори на нашите въпроси и търсения.

За да може по-добре да разбира заявките и да подрежда по-правилно резултатите, RankBrain разчита определени сигнали, някои от които са част от добрата он-пейдж оптимизация, самото съдържание, други пък са свързани с бързодействието на дадена страница, както и с това, дали е удобна за мобилни устройства или не.

Накрая всичките сигнали се сборуват, алгоритъма дава обща оценка на страницата, която пряко се отразява на нейното класиране.

4. Съдържание

Едно от най-важните неща! И не става дума само за текст, ами и за вашите продукти, услуги…

Текстовете е добре да се пишат от копирайтъри, защото има правилен вариант, който би подтикнал евентуалния клиент към някакво действие, или грешен начин, от който няма да извлечете никакви дивиденти.

Пишете и предлагайте полезни и интересни неща, само за вашата аудитория. Те са вашите клиенти, тях трябва да оставите впечатлени и доволни. Интересувайте се от техните проблеми и измисляйте креативни решения.

Внимателно проучете правилните ключови думи за вашия бизнес, съставете си пълно семантично ядро, въз основа на търсенето на вашите конкуренти и ако трябва си пригодете страниците на сайта към тях. Дообогатете съдържанието си, ако е нужно – създайте нови страници, за да обхванат семантичното ядро.

 5. Платена реклама в Google и/или Facebook

Много е препоръчително в началото да се ползват един от тези двата варианта или и двата заедно. Големите възможности за таргетиране на правилна публика, може да донесе дивиденти, под формата на бъдещи, евентуални клиенти. А понеже това са правилно подбрани хора, те ще стоят повече на сайта от някои други, случайно избрани. По този начин ще се намали „степента на отпадане“ и ще се увеличи „прекараното време на сайта„, което директно ще се отрази на вашето добро класиране.

Оптимизация на сайт

6. Маркетинг

Промотирайте вашето съдържание (продукт, услуги) само пред вашата публика.

Използвайте и тествайте всички канали. Разделете вашата аудитория на сегменти и към всеки подходете индивидуално.

Понякога е възможно да комбинирате трафик, брандинг и линк билдинг в едно.

7. Линк билдинг

Набирането на връзки към сайта в никакъв случай не е просто безразборно трупане на линкове от където падне, към началната страница! Не!

Най-добрите линкове са тези, който сте получили без да знаете за тях, благодарение на невероятното си съдържание.

Хипер линка би трябвало да е препратка към друга страница от вашия или чужд сайт, която обогатява вашето съдържание, дава по пълна представа на потребителите по темата, или за дадена малко позната дума, и някак си, като страничен ефект, препоръчва тази страница в очите на потребителите и на търсачките.

Съвсем нормално е ако ще препоръчвате дадена страница, то тя да е от, или свързана с вашия бранш. Не изглежда много правилно, ако във вашия сайт за детски дрехи има линк към сайт за трактори, нали?

Ако пускате нов пост във вашия блог, то е хубаво той да има линкове към себе си. Първо, се уверете, че той се е индексирал. След това, най-малкото което можете да направите е веднага да публикувате поста и във вашите страници в социалните мрежи. Можете да се възползвате и от така наречените social bookmark сайтове, като svejo.net. Друга добра идея са RSS канали, към които можете да свържете вашия блог. Но, не забравяйте да спазвате релевантността.

Линковете трябва да са полезни, смислени и да имат добро обяснение, за това избягвайте да слагате връзки към началната страница, линквайте смело към полезно, интересно, свежо или забавно съдържание.

8. Тайната съставка

Виждал съм често да се споменава тази фраза, обикновено прикривайки повечко линкове, с правилни анкър текстове в релевантни и прилично силни сайтове. Но аз имам предвид една друга Тайна съставка, която на мен доста добре ми е помагала: любов към работата и правилното и вършене. Някои от вас може да се засмеят, но прочетете отново първия абзац – Google разбира, когато seo се прави както трябва и от опитни специалисти.

Това е като да сравните двама музиканти – току що започващ обучението си мераклия и неговия преподавател. И двамата свирят на един и същи инструмент, но се получават съвсем различни неща, като резултат…

9. Опити и анализи

опити и анализи

Задължително! Всяка ниша е различна, проектите често не си приличат, няма как да знаете и предугадите всичко. Правете каквото трябва, но не пропускайте да експериментирате с A/B тестове и накрая да проанализирате всичко.

Само така ще видите как се справяте, и ще прозрете най-верния път към успеха.

А ето и нещата, които със сигурност трябва да избягвате:

Потенциален проблем (дори и за някои опитни оптимизатори) е, че често се пренебрегва „интелигентността“ на търсачката и се правят опити лесно да бъде „преметната“, като се изсипят линкове от 150 домейна за един ден на нов сайт или нещо подобно…

Избягвайте:

– лошо и некачествено съдържание.

– дублирано/копирано съдържание от вън или вътре в самия сайт.

– след редизайн се сменят урл адресите – не забравяйте да редиректнете старите към новите им еквиваленти.

– не е добре сайта ви да се отваря и с www или без www. Изберете си единия вариант и нека другия да редиректва към този, който сте предпочели с перманентен редирект 301.

– не прекалявайте с ключовите думи.

– проверявайте за линкове към несъществуващи вече страници, ако има ги премахнете или насочете самия линк към друга подобна публикация.

– не слагайте нищо скрито (невидимо) по сайта ви. Ботовете и потребителите трябва да виждат едни и същи неща.

3 thoughts on “Оптимизацията на сайтове всъщност е доста лесна

    • И аз така мисля Пано, тя отличава истински добрата работа и успешния оптимизатор от бачкатора, който прави някакви неща, щото така е чул че трябва и за да мине…

  1. Определено, когато работата се върши с удоволствие, нещата се получават!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.