SEO не е само първо място в Google!

Искате да сте на първо място в Google.bg?

Първо място в Google

Първо място в Google

Да си представим следния сценарий:

Подписвате договор за оптимизация на сайт в средно или високо конкурентна ниша. След много работа, качествени връзки от авторитетни домейни, OnPage оптимизация на съдържанието на сайта, най-накрая успявате да достигнете до заветният топ 10 и дори до първо място в Google.bg. Пингвините, пандите и другите гадини са благосклонни към Вас и не закачат сайта.

Доволни сте от себе си и клиента Ви е доволен от позицията на сайта си, клиентите намират първо него. Това Ви подсигурява неговото доверие и той продължава да използва вашите услуги.

Това е един мечтан сценарий за всеки захванал се с оптимизация за търсачки – SEO.

Какво пропускаме?

Пропускаме най-важното и съществено нещо:

Ползата на клиента от тази позиция. Ако клиентския сайт не прави достатъчно висок CTR и съответно – продажби или какъвто и да е тип конвертиране на потребителя в клиент, то Вие и вашите услуги не са необходими повече.

За да продължи да използва SEO услуги, всеки клиент има нужда от нещото наречено възвръщаемост на инвестицията (ROI). Като SEO експерти, които търсят по-дългосрочен партньор, не можете да си позволите да допуснете отрицателно ROI (Return on Investment) за вашия клиент.

Възвръщаемост на инвестицията (ROI)

Възвръщаемост на инвестицията (ROI)

Как да извлечем максимумът от нашите позиции в SERP?

Ето какви са основните неща, които ще подсигурят повече кликове и ще привлекат вниманието на потребителя върху вас, довеждащи до висока възвръщаемост на инвестицията направена в SEO.

Лесни за постигане

Съсредоточете се върху по-таргетирани ключови думи.

В днешно време хората търсят в Google най различни неща и търсят все по-таргетирано и все по-локално, със все по-дълги фрази. Ако вашата силна ключова дума Ви носи добър трафик, то не се ограничавайте само с нея. Потърсете по-малко търсени, но повече различни ключови думи, така ще сте сигурни, че клиентите ще дойдат точно при вас.

Едно е да търсиш „SEO“, съвсем друго е да търсиш „SEO агенция в София“.

В първия случай, потребителят може дори още да не знае, какво означава тази фраза. Може дори да попадне на англоезичен източник на информация, блог или информативен уеб сайт.

Докато при втория случай, той е на ясно, че има нужда от оптимизация за търсачки, наясно е, че иска лично да комуникира с фирмата изпълнител и иска тя да е в неговото населено място.

По-предните позиции по тези слабо търсени думи, гарантират по-добър CTR и съответно по-добро ROI (Това вече зависи от класирания сайт).

Тези малко търсени ключови думи образуват така наречената дълга опашка на SEO (Long Tail).

Нормален информативен meta description tag.

Не е нужно да оптимизирате тага Description и да го напълвате с ключови думи от сорта на: „Предлагаме SEO оптимизация от SEO агенция с познание по SEO оптимизация за търсачки и оптимизиране на  сайтове“

Един добър текст, привличащ повече кликове и даващ яснота за услугите и фирмените постижения би бил много по-сполучлив:

„SEO оптимизация за търсачки от Бранд.com – лидер в SEO услугите с …. години опит и …. доволни клиенти. 100% качество на отлични цени.“

Когато потърся такава фирма в Google.bg и видя първия и втория сайт, прочета техните заглавия и описания, със сигурност бих кликнал на втория. Не заравяйте, че описанието на сайта е едно първо „здравей“, което казвате на потребителя.

Авторство в Google+

Имате един нормален резултат на първо място, без излишни снипети и разширения в резултата и един добре изглеждащ резултат със снимка на автора на статията или още по-добре управителя на фирмата. Това вдъхва  доверие на потребителя и привлича вниманието му много повече. Доверието е много важно. Какво би си казал потребителя: „тази фирма явно е известна и мога да им се доверя, щом показват лицето и данните на управителя си“

SEO TEO

SEO TEO

Знаете ли, че един резултат на второ или дори на трето място със снимка на автора, би могъл да събира повече кликове от предните 2?

Хората им е писнало от еднообразие! Трябва да привлечете тяхното внимание!

Авторството, не е приложимо във всички случаи все още, но за много бизнеси е за предпочитане.

Основното, което всички ние SEO специалистите очакваме е да бъде въведено авторството за бранд. Тогава, ще може да свържете сайта със страницата на фирмата си в Google+ и директно да излизате в резултатите с логото на фирмата.

Как да свържете сайта си с профила си в Google+ можете да разберете ТУК

Звездички в снипета

Те са лесни за постигане с готови плъгини, за WordPress. Ако вашият сайт или блог  е на тази платформа е достатъчно само да инсталирате и изберете подходящия плъгин.

Проект на Студио Кипо

Проект на Студио Кипо

Единствения недостатък е, че при авторство в комбинация със звезди в снипета не остава много място и снимката се смалява за сметка на звездите.

Трудни за постигане

Интеграция на Microdata.

С тази технология можете, да добавите различни компоненти във снипета, като например: Снимка и описaние на рецепти, описание на събития и музикални албуми, продукти на онлайн магазин със звезди в снипета, (предполагам скоро и снимки), личности и много други варианти описани в сайта Schema.org

За това обаче ви е нужен опитен програмист или Front end Diveloper, който да добави нужните компоненти в кода, за да излизат всички тези неща.

Надявам се, след като прочетат тази статия хората да са на ясно, че SEO не е просто първо място в Google, а съвкупност от действия по сайта и извън него, които довеждат до максимална конверсия и възвръщаемост на инвестицията.

Водете непрекъсната комуникация с клиента и се интересувайте от неговия бизнес. Това ще Ви даде по-ясна представа за полезността на вашата работа и дали се налага да направите промените, нужни да извлечете максимума от всяка позиция.

27 thoughts on “SEO не е само първо място в Google!

 1. Много добра и полезна от практическа гледна точка статия. Наистина конверсията трябва да е водещото, а таргета да са long tail думите.

 2. Много добре казано. Бих добавих още само едно. Да не забравяме потребителя, съдържанието е за него, независимо по какъв начин е посетил дадения сайт.

 3. Старата история за двамата шопи с овцете край път Е80 и чужденеца, знаещ пет езика, завършваща с брилятната фраза:
  – Тоя, като знае пет езика – можа ли да се оправи? Не можа!
  Първо място в SERP все още нищо не значи – статията много добре набляга на това.
  Авторството и снимката имат и още един удобен момент: Когато се търся по дадена дума, не е нужно да чета многото редове текст – само гледам кога моята снимка ще се появи. 😉
  А да попитам – къде е описано как мога да си авторизирам блога в blogspot.com?
  Когато тръгне авторството на бранд, ще трябва да пишеш статия за това – кое е за предпочитане: снимка, или лого, на не особено известен бранд?

  • Вискяре, за мен би било по-добре да се сложи логото на фирмата. Ще е някак по-контрастиращо, а и освен това, хората които търсят, дори и да не кликнат на моята фирма, пак ще запомнят логото. А колкото до blogspot не зная. Мисля си, че няма да имаш проблем ако сложиш просто линк към профила и в профила опишеш сайта в графата „сътрудничи на“.

   • Съгласен съм за логото и набиването му в подсъзнанието.
    Имах в предвид аспекта за доверието – смятам, че една снимка вдъхва повече доверие.

    • Зависи, това ще е нова възможност за популяризация на бизнеса, а и хубавото лого се набива повече на очи. Да едно лице придава някак по-силно доверие. Вчера се видях с един човек, който ме е намерил по определена ключова дума, и той каза „аз търсих добрите SEO оптимизатори“ и ми посочи тези със снимките. Сам си прави изводите каква сила дава това.

 4. Поздравления за написаната статия! Това е един много правилен поглед, който убягва понякога. SEO е много повече от осигуряване на 100 линка за 30 лева 🙂

  • И не само това. 10000 wiki линка за 5$ :D. Според мен тази статия, реших да я насоча по-скоро към прохождащите специалисти, а не към непрекъснато раждащите се SEO гении за по 30 лв. Но и такава статия ще напиша. Даже мога да поканя Митака за гост блогър да ги нахейти здраво.

 5. О да.. това с rich snippets и shchema dot org .. Голяма мъка е да изкараш нещата на яве 🙂
  Хубава статия, браво Тео 🙂

 6. Много добре си го казал. На мен все още ми е трудно да убедя някои клиенти, че няма смисъл да се оптимизира за ключовите думи, които те са си намислили. Най-обичам като се обадят и кажат „искаме да излизаме на първо място по…“ и следва само една обща дума, дори не е и фраза. Например онлайн магазин за часовници искаха да са първи за „часовници“, а сватбена агенция – за „украса“.

  Иначе за microdata мисля, че с markup-helper през webmasters tools вече не е толкова трудна интеграцията.

  • Така е, но аз все пак мисля в по-мащабно, като си направиш снипетите с инструмента на google никой няма да те знае в Bing, Yahoo, и особено в Яндекс, защото тя все пак е търсачка на славянски език и ако приеме. Schema.org е по-добрия вариант защото всички са признали микродата, а както знаем от много време каквото кажат W3C това става.

 7. Ман, сайта на фирма има за цел печалба, ти като оптимизатор си свършил работата си и си го позиционирал в топ 5, от там нататък за да продаде стоки или услуги нещата зависят от търговската политика и от собственика му.

  • Да, ама не 🙂 според мен не е достатъчно. Ако си в топ 5 и нямаш интегрирани формати, нямаш авторство и други неща, ти си си свършил работата, но това да продължиш да работиш и да взимаш пари, зависи от това дали клиента е доволен. Идеята е, че можеш да продаваш още от търсачката, разбира се това трябва да е в пълен синхрон с добър дизайн и функционалност на сайта за който работиш.

    • Да така е. Но когато това става в екип синхронната работа е много по-лесна и всеки си знае задачите. Кофти е работата с фрилансер програмисти или дизайнер.

 8. Страхотна статия Тео. Допада ми много. 😉

  От доста време SEO-то е комбинация от нещо повече от линкове и контент. Предполагам оптимизаторите бързо са се ориентирали в това и действат по по-различни стратегии с цел подобряването на позициите на даден сайт в резултатите.

  Успехи и пожелавам все повече такива качествени статии да има в пространството, когато стане дума за оптимизация.

 9. Интересна статия, та да се изкажа и аз по темата 🙂
  ТОП позицията е много блазнеща за много хора но там винаги има едно НО! Мога да дам пример от две ниши, доста конкурентни как сайтове на 2-3-4 позиция продават повече от тоя на 1 позиция. Според мен в комерсиалната ниша /електронните магазини/ борбата за 1 позиция е греда голяма. Сега сигурно доста колеги няма да се съгласят с мен но все пак всеки си има право на мнение.
  Ето ви един пример – защо 1 позиция не е най-доброто за сайта ми.

  – Клиент търси в гугле по примерна ключова дума „сдадаасдасда“ та да речем че вие борите тая дума, та клиента клика на първия линк /1 позиция/ и вижда че там е точно това което търси! И сега основния въпрос – натиска ли заветния бутон „купи“… ?!?!?!
  Отговора е шантав, но е ФАКТ – НЕ!
  Ами какво прави тогава след като не купува?!? Еми как какво, човека гледа да не се мине, иска да види цената на още 2-3 места и едва тогава да поръча. 😉
  Аз на 1 позиция и викам „Бюро справки“… 😀
  Казвам ги тези неща от лични наблюдения върху три оделни ниши в които имаме класирани отлично сайтове, и резултата е винаги един и същи. Така че колеги, който иска да вярва, който не ще… здраве да има. 🙂

 10. „Едно е да търсиш “SEO”, съвсем друго е да търсиш “SEO агенция в София” “

  Много правилно! Оптимизирането на Long tail думи не стига, че е много по-лесно, а в 70% от случаите и много по-ефективно!

  • Много правилно е да намериш тези дълги фрази по които хората биха търсили в гугл и по които би привлякъл още трафик към сайта си, така че работата никога не спира.

 11. Pingback: Първи стъпки в Google AdWords - Семинар | SEO TEO

 12. От опит знам, че най-важното е сайтът ви да може да продава и да внушава доверие. Без това, цялото SЕО ще е просто присъствие сред конкуренти даващо им възможност да изпъкнат по-лесно.

 13. Заглавието на публикацията, пък и някои от нещата са по верни от всякога 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.