Tool.Domains – инструмент за намиране на изтекли домейни

Калин Каракехайов

Калин Каракехайов

Здравейте, казвам се Калин Каракехайов и имам удоволствието да гостувам на SeoTeo, за да разкажа за новия си проект Tool.Domains.

Като оптимизатор винаги ме е привличало в работата ни, че в SEO „sky is the limit“ – винаги един сайт може да му се подсилва оптимизацията още и още. Вътрешната му оптимизация може да е изпипана до перфектност, но винаги може да му се добавят още и още линкове, което от един момент нататък води до пристрастяване 🙂 Лошото е, че когато линковете се купуват, излиза доста скъпо удовоствието да изпревариш конкуренцията с груба сила, особено с качествени (безопасни) линкове. А линковете с еднократно усилие/плащане като например от статии са проблемни за махане в случай, че сайтът получи проблеми от Google или клиентът се откаже от SEO услугата си по неведоми причини, точно когато се е класирал по всичко възможно.

Така се появи още преди 4-5 години и влечението ми към линк (блог) мрежите – познати на запад като PBN (Private Blog Networks). Използването им е много изгодно финансово и може да се окаже, че цялата схема е на плюс, дори и без да броим SEO клиента тоновете безплатни линкове, с които ще разполагаме. Това се дължи на различните борси за линкове, където може да се продават линкове от сайтовете в тях, както и за възможността да се продават линкове на колеги или да се заформят партноьрства за сочна размяна на линкове и ресурси в особено големи размери между уебмастъри.

Ето и какво е необходимо, за да се изгради добра мрежа от сайтове/блогове:

 • Никъде не публикувайте публично списък със сайтовете.
 • Не слагайте линкове между тях.
 • Хоствайте ги на разнообразни IP-та и мрежи.
 • Не оставяйте следи по WP сайтовете като еднакви теми и плъгини или каквото и да е.
 • Използвайте уникално текстово съдържание, а не спиннато. Но не хабете много текст, 2-4 статии на блог стигат.
 • Разнообразявайте WordPress сайтовете с чисти HTML сайтове без CSS, за да заобиколите design fingerprint филтрите на Google. Черен текст на бял фон си е класика 🙂
 • Не слагайте снимки от Google images! Снимки без права са пряк сигнал за спам сайт. Може да слагате видеа от Youtube.
 • И най-важно от всичко – използвайте подходящите домейни.

Домейните на всяка мрежа от сайтове трябва да отговарят на следните 3 главни изисквания:

 • Да са с максимално разнообразни Whois данни, за да не си личи, че са на един собственик.
 • Да не са баннати, флагнати, пингвинясали или с други минали проблеми с Google.
 • Да имат естествени линкове, по възможност повече и най-важното по-качествени.

Така че основният въпрос остава как да намерим свободни домейни с повече и по-качествени натурални линкове. Тук се намесва и мощната услуга на Tool.Domains – Изтекли домейни на кило.

Тъй като такива домейни се търсят от SEO специлистите под дърво и камък, трябва някакво конкурентно предимство, за да се намерят много и хубави от тях. За нас това е базата ни данни, събирана с години от над 500 източника. Тъй като .com/.net/.org/.info/.biz зоните са публични и там всеки има достъп до информацията за всички съществуващи домейни, ние се прицелваме в националните домейни, като .co.uk, .de, .bg (общо над 100 милиона, почти колкото има в .com зоната).

В националните (ccTLD) зони ние имаме нещо, което другите нямат – списък с почти всички домейни. С помощта на разработени от нас многостепенни филтри, те се свеждат до около 0,1% домейн имена, които са свободни и добри. За щастие 0,1% от 100 милиона са 100 000 добри домейна. Поради невъзможността да ги изкупим, продаваме (на много добра цена) информацията за тях. Това е и бизнес моделът за тази услуга на Tool.Domains, насочена към колеги оптимизатори, които не искат да хабят часове в ровене и следене на търгове, за да се сдобият с хубави домейни.

Ако имате въпроси, ще се радвам да ги обсъдим в коментарите 🙂

11 thoughts on “Tool.Domains – инструмент за намиране на изтекли домейни

 1. Поздравления за хубавата статия. Забелязах че никъде не се споменава нищо за пренасочването с 301 на стари домейни с цел SEO, вместо изграждането на спомагателни сайтове. Мисля че ще е полезно да чуем мнението на Калин, Теодор както и на всеки друг който има опит с тази техника.

 2. Здравей.
  Доста добра статия!

  Искам да те попитам, ако купим голямо количество домейни с авто-мото насоченост, но от чужди ccTLDs, и напишем статии на български, те ще ни помогнат ли за оптимизацията на нашият български сайт за авто-мото части и консултации?

  Поздрави,
  Крис

  • Аз търся такива в Expireddomains.net, но те съветвам да се довериш на Калин, защото филтрите са много и търсенето на хубав домейн по кл. дума, който да не е напомпан с кофти линкове е много трудно, да не кажем невъзможно ръчно. 🙂

 3. Да, нашите експерименти показват, че домейните с добър авторитет от всякакви държави са подходящи за поддържащи сайтове.

  За редиректите нямам опит – те няма как да се комбинират с продаване на линкове и затова не ги ползвам. Но от други колеги чувам добри отзиви за тях 🙂

 4. @БОЙКО БОЙКОВ при редиректите всички линкове от редиректнатия домейн се причисляват към основния. Това е предимството.

  Също така и шеровете от Google+ 🙂

  • Да вярно е, но далеч не носят 100% от ефекта си минавайки през redirect. Също така, тази техника работи добре, но е хубаво да не се прекалява с нея. Важно е домейните да са наистина релевантни, за да прилича на естествена смяна на домейна. Освен началната страница, е хубаво да се пренасочват и вътрешни страници. Издирвате най-линкваните вътрешни страници и ги пренасочвате към релевантни на вашия сайт.

 5. Expireddomains.net са супер за безплатна услуга, но като качество сме много над тях. Впрочем ние сме им издърпали и почти всички домейни от списъците 🙂

 6. От Tool.Domains и Калин съм много доволен, купих си няколко домейна на добра цена, чакам скоро и резултатите 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.