Съвети за вътрешна SEO оптимизация (OnPage SEO)

Matt Cutts Great Content

Matt Cutts Great Content

Много хора започват оптимизацията погрешно: с много линкове, много статии, а не обръщат внимание на сайта си и на съдържанието му. С други думи слагаме тигана, а рибата още е в морето. Ето няколко основни неща, които трябва да направите по сайта си преди да започнете външната (OnPage) оптимизация.

1 Интересно за потребителя заглавие.

В последно време след наказанията на google за преоптимизация на сайта, стана ясно на повечето специалисти, че трябва да се стремят да впечатлят и потребителя и търсачката. Напишете уникални заглавия за всяка страница от сайта си. Максималната дължина на заглавието трябва да бъде 70 знака(с включени интервали). Добра практика е да включите бранда си в Title тага. Използвайте най-важната си ключова дума в този таг, под формата на интелигентно и добре написано изречение, даващо на потребителя информация за услугите които предлагате.

2 Ключова дума в H тагове.

Поставете ключова дума, както и името на фирмата си в основния H1 таг – първото нещо, което потребителя забелязва при първото си посещение в сайта ви . Това е шанс за вас да го очаровате с интересно заглавие и да утвърдите марката и услугата си. Използвайте останалите H2,H3, тагове за подзаглавия на страницата си, или да изброите основните услуги които предлага фирмата ви.

3 Основни мета тагове.

Основните мета тагове са Description и keywords. По-големите търсачки вече напълно са изключили тага keywords от алгоритмите си, но това не означава, че не можете да го използвате. Поставете 5-6 думи които описват бизнеса ви, както и името на фирмата.

Тага description също не играе толкова основна роля в SEO оптимизацията, но е вашето първоначално представяне пред потребителя, защото е видим още от резултатите в търсенето. Това е вашата възможност да кажете „здравей“ на клиента си и да го подканите към действие.

Друг много важен таг е <link rel=“canonical“ href=“http://sitename.com/“ />. Този таг ви предпазва от дублирано съдържание, указвайки на търсачката че именно http://sitename.com/ е адреса на сайта ви.

Можете да използвате и тага link rel=“author“ за верификация на авторство през google+. Този таг ще бъде разгледан по-подробно в някоя от бъдещите теми в блога.

4 Валидация на кода

За търсачката е много важно да вижда съдържанието Ви добре. При валидацията на кода се избягват някои грешки, които биха възпрепятствали робота на търсачката. Можете лесно да проверите html и css кода с валидатора на W3 консорциума.

5 Вътрешни връзки.

Създайте повече връзки към различни страници на своя уеб сайт. При наличието на блог е хубаво да споменавате в новите си публикации по-стари постове с релевантна информация. Изберете за тези връзки най-подходящия за потребителя текст. Основна грешка на много SEO ентусиасти е да слагат в една и съща страница, повече от един линк с еднакъв URL адрес към друга страница на сайта си. При обхождане на страницата бота на търсачката следва само първия линк и игнорира втория.

6 Уникална 404 страница.

Изградете уникална страница 404, така че всеки път когато потребителя попадне на несъществуваща страница да го очаровате с интересен дизайн. Много добра техника е в 404 страниците да се поставя част от картата на сайта ви с най-полезните и важни страници. Така потребителя ще се ориентира много бързо в структурата на сайта.

7 Създайте карта на сайта – Sitemap.xml

На всяка цена създайте ката на сайта sitemap.xml, описваща всяка една страница и я качете на сървъра. При преминаване на бота през нея, той ще проследи и индексира всяка страница от сайта ви. Такава карта можете да генерирате от сайта www.xml-sitemaps.com. След добавяне на сайта в Google Webmaster Tools, вие ще можете да добавите карта на сайта директно през менюто Sitemap.

8 Създаване на файл Robots.txt

Robots.txt е първия файл, който търсачката прочита в директорията на сайта ви. С него можете до окажете кои папки да не се индексират, както и да ограничите достъпа на различните роботи на търсачките Google, Yahoo, Яндекс, Bing и т.н. Добра практика е да се поставя URL адреса на Sitemap.xml файла в началото на документа. Ето един пример за файл който позволява достъпа на всички търсачки до сайта, но ограничава показаната папка:

Sitemap: http://yoursite.com/sitemap.xml.gz

User-agent: * // позволява достъпа на всички търсачки.

Disallow: /wp-admin // забранява за индексация администраторския панел.

Това бяха моите кратки съвети за вътрешна SEO оптимизация на уеб сайт. За съжаление не мога да обхвана всички техники в блога си. Споделете какви други методи използвате.

8 thoughts on “Съвети за вътрешна SEO оптимизация (OnPage SEO)

 1. Много полезна информация, за което ти благодаря. Само да попитам ако имам ситемап в webmaster tools, има ли смисъл и в сайта да си го туря?

  • Да добре е да го направиш. Можеш да го архивираш в .gz формат, някои спецалити казват, че се чете по-бързо от бота. И после изпълни точка 8

 2. Много полезно, може да се добавят и „технологии за каширане“, “ технологии за минифайване на рекуестите на CSS и javascript, както и на тяхното съдържание“, вече е важно да се имплементира microdata, надявам се да съм бил полезен 🙂

  • Да може да се разгледа това, но в самостоятелна тема, защото е няколко левала над казаното в статията. Опитал съм се да го обясня за обикновения потребител, максимално ясно и разбираемо. 🙂

 3. Малко ми е объркано понятието на този каноникал таг. Доколкото и аз знам, каноникал тага се изпозлва, както е описано в статията, а WP темите го имат като дефаулт този таг. Тогава защо масово уебмастърите в бранша пренасочват WP сайтовете си в .htaccess www. към non-www или обратното с кода RewriteEngine……. Ще се радвам някой да разясни това:)

  • Rel Canonical тага е само едно от средствата за предпазване от дублирано съдържание. Редиректа е задължително условие при започване на един сайт. Не съм технически запознат. Ще се радвам някой колега да се включи в дискусията, но съм сигурен, че е задължително да има 301 редирект от единия вариант към другия. Даже съм виждал много успешни решения с 307 редирект, което ме озадачи. Един от лекторите ми в НБУ ми каза и потърсих такива сайтове. Много големи брандове ползват този редирект. Незнам как Google не ги е покастрил.

 4. Pingback: Какво се случи на SEO конференция 2013 | SEO TEO

 5. Pingback: 20 грешки при SEO оптимизация на нов сайт | SEO TEO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.