Задава се Пингвин Ъпдейт 2.0. Край на спама!

Както знаете още през март Matt Cutts се закани, че през 2013 неговият екип ще реализира нова, по-мощна версия на Пингвин ъпдейта.

Ето, че това е на път да стане факт. За това можем да съдим по съобщението на Мат Кътс в неговия Twitter : https://twitter.com/mattcutts/status/332917182990258176

matt cutts penguin 2

Смут в черните редици! Прибирайте черните инструменти и се захващайте за работа. Качественото съдържание ще спаси SEO.

За голяма част от нас – белите SEO експерти това е новина, която носи смесени чувства – радост и малко тревога. Радост, защото има вероятност от SERP да изчезнат редица сайтове с некачествен линк профил и лошо съдържание. Това освобождава позиции за нас. Тревога, мога да изпитам до там, че въпреки всичко, аз съм SEO а Google не обича тези добри хора. Понякога каквото и да правиш, пак си черен в очите на търсачката. Пингвинчетата станаха много взискателни, а начините за лесна оптимизация започнаха да стават все по сиви, че чак черни.

Какво още да очакваме от Google през 2013 година ?

Тук идва време за тежкия екзистенциален въпрос: Какво можем да очакваме от Google за напред? Каква е съдбата на SEO, и дали то няма да се отмие и да изчезне съвсем, сливайки се с онлайн маркетинга като общо понятие.

Шефа на уеб спам екипа Matt Cutts не закъсня с отговора на този въпрос.

Нека обобщим основните аспекти от видеото:

Не за първи, а и предполагам не за последен път Мат споменава основните стремежи на уеб спам екипът:

Да изградите хубав сайт с полезна информация, който носи знание на читателя, ангажира го и го кара да се връща отново и отново. В крайна сметка основното е да вървим по правилата на Google и да гледаме на SEO като начин за подобряване на резултатите от търсене.

Penguin Update 2.0

Google Penguin Update 2.0

Той ще е най-важния ъпдейт, на който Google ще отделят най-голямо внимание. Той е 4-ти по ред, но поради новите си функции и разширения е кръстен ъпдейт 2.0.

Линк схеми

Особено голяма част от схемите мрежите от линкове между различни домейни са на едно и също IP или клас C мрежа, което е честно казано смехотворно и лесно се разпознава от търсачката. Специалистите от отдел за чистота на търсене ще работят много срещу тази „техника“ особено с цел преливане на PageRank.

Платени статии

Основната идея е потребителите да правят разлика между платени и реални статии написани от автор.

Спам линкове

Не е новост, че търсачката не обича спама и се бори с него от дълго време насам. По- интересното, което сподели Matt е, че те имат изцяло нови идеи как да игнорират напълно тежестта на подобни линкове и да ги направят на практика ненужни.

Анализ на връзките

Очаква се реализиране на подобрения в системата за анализ на връзките на  сайтовете с цел по-лесно откриване на непозволени техники, линк билдинг мрежи и прочие.

Хакнати сайтове

Подобряват системите и за откриване на хакнати сайтове и по-добра комуникация с уеб мастърите при отстраняването на проблема.

Помощ за уеб мастърите

Нещо ново, към което се стремят от Google е да разграничат експертите и авторитетните сайтове в дадена област и да им дават по-високи позиции в класирането. Това се очакваше в предвид силно обсъжданите наскоро теми за Author Rank и предимство за специалистите в нишите.

Панда ъпдейт

От Google ще подобрят Панда ъпдета и ще се опитат все повече да разграничават качественото от некачественото съдържание.

Много резултати от 1 домейн на първа страница.

Тук търсачката ще се стреми да дава по-голямо разнообразие на домейни, представящи също полезна информация. Голяма е вероятността обаче след първа страница да наблюдаваме пак голям рой еднакви резултати.

Комуникация с уеб мастърите

Пригответе се за още повече инструменти осъществяващ добра комуникация между търсачката и оптимизаторите. Още много полезни адреси и инструменти, които да подпомагат коректните оптимизатори.

Всички тези действия на Google през 2013 година ще намалят спама и ще дадат нов старт на малкия и среден бизнес създаващ съдържание да се класира по-добре в търсачката.

Моята гледна точка

Google ще продължава да прави всичко възможно да се бори със спама. Спамерите ще измислят всевъзможни трикове за да си изкарват сайтовете в SERP. Котката ще продължава да гони мишката.

Най-добрата позиция е да стоиш някъде там, неутрален, да не взимаш ничия страна и да правиш това което умееш.

След това видео на Мат, се надявам много хора, използващи непозволени техники да преосмислят цялостната си SEO стратегия.

Излъгах, разбира се!

Надявам се да има много спам и много наказани сайтове на спамери, това ще доведе до повече място за качествени сайтове и ще отвори голяма дупка в SERP, която се надявам аз и моите колеги да запълним.

Нагло а?

Нима вие не искате малко свободно място?

П.С. Още по темата за новостите в Google през 2013 от Андрей Димитров.

5 thoughts on “Задава се Пингвин Ъпдейт 2.0. Край на спама!

  1. Говори се, че този пингвин ъпдейт ще засегне повече сайтове и от миналия, но е наложително. Доста оптимизатори още използват black hat техники и трябва да бъдат наказани 😀

  2. Тези ъпдейти направиха живота ни по-интересен и ни накараха да мислим и разсъждаваме повече. На всички е ясно, че след ъпдейта ще настъпят размествания. Това означава, че много „оптимизатори“ ще загубят позиции с неправилното си оптимизиране и по-качествените хора в бранша ще имат още повече работа.
    Успех на всички! 🙂

  3. Pingback: Наказания за PageRank линк мрежите | SEO TEO

    • Стефане, всички сме така. Дано има малко повече кяр от този ъпдейт и дано не пострадаме и ниe, очакващите с нетърпение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.