Как да продаваш ЕФИКАСНО продуктите си онлайн?

Когато започнах обучението си с първите си семинари за продажби, научих от специалистите Зиг Зиглър, Томи Хопкинс и други от тяхната лига, че ВСЯКА продажба, на практика, е емоционална по своя характер.

Например, ако смятате, че сделките между бизнеси са дълбоко рационални – помислете отново! От опита си зная, че това не е така – в последните две години съм разговарял с няколкостотин предприемачи и Ви уверявам, че всеки един от тях се влияе от емоциите си при вземане на решение за покупка или сключване на сделка.

Какво общо имат директните продажби с дигиталния маркетинг и вашата стратегия в уеб?

Всичко това е преплетено – все пак ние се стремим да продаваме продуктите си на хора, нали? Дори в ерата на технологиите, в 21-ви век, отново хората, поне засега, са купувачите, а не роботите.

А щом ще продаваме на хора, тогава да се опитаме да им въздействаме!

Въздействието би могло да се получи с помощта на магията на копирайтинга, както и на визуализацията – творческите дизайнерски решения.

И идеален канал за такъв тип комуникация е Фейсбук, а също и Инстаграм.

Защо препоръчвам Фейсбук Маркетинг за продажба на емоционални продукти?

Фейсбук платформата е изключително подходящ канал за продажба на масови стоки, както и на емоционални такива. В тази мрежа много добре се продават, например, детски играчки, забавни аксесоари, подаръчни стоки, дрехи, почивки и всякакви неща, които въздействат емоционално.

Също така, Фейсбук разполага с широко разнообразие от рекламни формати, като например стандартни банерни реклами, въртележки, колекции, динамични реклами, видео реклами и прочее.

Още, всяка от рекламите би могла да бъде с различна цел – достигане до хората, брандиране на продукта / услугата, постигане на даден брой продажби чрез конверсионна реклама и прочее.

Да не забравяме, че можем да настроим показването на рекламите по ден, час, дата, възрастова група, географско местоположение, интереси, взаимодействие с марката и прочее.

Фейсбук ни позволява да създадем и така наречените “събития”, с които можем да проследим какво правят хората на сайта ни.

Да речем, че бихме искали да знаем колко процента от влезлите в сайта в крайна сметка разглеждат единичен продукт, добавят продукт в количката или въвеждат платежна информация – можем да получим тази информация с въвеждането на Фейсбук Пиксел и Фейсбук Пиксел Събития.

Можете да прочетете повече за тях в официалната документация на Фейсбук:

https://developers.facebook.com/docs/ads-for-websites/pixel-events

Съчетаване на социалната стратегия със SEO

Всеки SEO специалист ще Ви увери колко ВАЖНИ са поведенческите фактори на даден уебсайт.

Поведенчески фактор, например, е времето, което потребителят прекарва в уебсайта. Колкото по-дълго е то, толкова по-ангажиран е потребителят в “очите” на търсачката, и толкова по-полезен изглежда сайтът, отново в “очите на търсачката”.

Затова, бих Ви препоръчал да направите така, че да удължите престоят на потребителите си, без разбира се, да ползвате насилствени методи, като например – забрана за излизане и прочее.

Какво общо има това със стратегията в социалните медии ли? Твърде много!

Ако Вие подберете аудитория от Фейсбук, която не проявява интерес към Вашите продукти, хората, които влизат в сайта Ви, ще остават за кратко време в него, след което ще го напускат.

По тази причина Ви препоръчвам да бъдете много внимателни в насочването на рекламата си – да подбирате онези хора, които, според Вас, биха проявили най-силен интерес към продуктите Ви.

Иначе просто си хабите ресурса. Имайте предвид, че нерелевантната реклама е едно твърде скъпо удоволствие, а за ефикасността ѝ може да се каже, че е под точката на замръзване, с други думи – нищо вълнуващо откъм продажби.

Със сигурност таргетирането на правилните хора, които да се задържат в сайта, да се ангажират с него, да го посетят отново, да го споделят и коментират в него – е позитивен сигнал за търсачките, и тъкмо такива сигнали са Ви необходими!!!!

Няколко думи за SEO-то и ЗАЩО си заслужава!

Преди време SEO-оптимизацията представляваше писане на статийки от по 300-400 думи, добавяне на линкчета от тези статийки върху ключовите думи, по които се търсеше по-високо класиране, добавяне на сайтове в различни директории, редовно въвеждане на съдържание – без значение полезно, или не… И други такива.

Тази ситуацията много се измени в последните години. Търсачката Гугъл отдавна разполага с изкуствен интелект, който филтрира много лесно некачественото съдържание и го декласира – за сметка на качественото.

И така трябва да бъде, нали?

SEO-то е бавен процес, който отнема много месеци и първите резултати могат да се видят най-рано след около 6 месеца.

Също така, SEO оптимизацията е многокомпонентен процес – необходими са освен технически подобрения по уебсайта, също и въвеждане на съдържание с МНОГО ВИСОКО КАЧЕСТВО И ВИСОКА ПОЛЕЗНОСТ, външни връзки към уебсайта, присъствие в социалните медии и БРАНДИРАНЕ!

Всичко това, скъпи приятели, се акумулира. Затова, за да бъде успешна една фирма и да повишава своите позиции, тя трябва да работи именно в тази посока, да присъства на повече места, да се отличава и да предоставя продукти и услуги с висока добавена стойност.

Ако сте малък бизнес, препоръчвам Ви да се запознаете с тези 7 ключови стратегии за SEO.

Също, бих Ви насочил към това съвсем прясно видео от Брайън Дийн: https://www.youtube.com/watch?v=8wNTbifE8QU

Сигурен съм, че то ще Ви даде ВИСОКА добавена стойност.

Друг полезен ресурс за по-висок CTR е този: “Как да пишем убийствени заглавия още днес!”. Защо това е важно ли? Ако се научите да пишете убийствени заглавия, ще можете да приложите наученото както в заглавията на Вашите статии, за да привличат те повече кликвания и да подобрят позициите Ви в търсачките, така и да ползвате наученото при писане на мета описанията си – по същата причина J

Това е от мен.
Какви са Вашите въпроси? Моля оставете ги в коментарите – очаквам ги с интерес.

Аз съм Кико от Webselo.com – до нови срещи!

2 thoughts on “Как да продаваш ЕФИКАСНО продуктите си онлайн?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.