Край на гост блогването с цел линк според Мат Кътс

гост блогване - Мат Кътс

гост блогване – Мат Кътс

Преди известно време Мат писа в блога си, че Google ще предприема все по-сурови мерки срещу гост блогването с единствена цел – линк билдинг. Това не бива да ни изненадва и не е никак ново. Още от преди година Мат имаше изказвания против артикъл маркетингът, като част от SEO стратегията на дадена фирма или SEO оптимизатор.

Една от основните причини за това е, че линкът обграден с уникален текст, е един от най-силните фактори за влияние върху SERP. Много български SEO-та ползват гост блогването, поради простата причина, че тези сайтове не са оспамени от многобройни статии с безполезно и дублирано съдържание , можете да получите линк от 100% релевантен блог и този линк да е обграден с текст. Всичко това влияе много положително на позиционирането в SERP.

Но в крайна сметка Google се стреми да представя полезна информация на потребителя и си има начини да разграничава една гост публикация на авторитетен автор от анонимна публикация в блог с обща тематика на тема „кърти, чисти, извозва“ :). Малко по-надолу съм се опитал да изброя част от признаците за разграничаване на полезните публикации от общата баластра, изсипваща се ежедневно в световния уеб.

Какво различава полезната гост публикация от тази с цел линк?

Гост блогване е:

 • Публикация от автор с верифициран Google+ профил.
 • Публикация, чийто автор наистина е реално лице и има социален живот, а не е фалшив профил, който се ползва за спамилка.
 • Публикация във високо информативен и авторитетен блог.
 • Публикация, която прави посещения и е интересна за потребителя.
 • Публикация, която е цитирана и линквана в други сайтове (Това за България става много рядко, единствено между познати сео експерти.)
 • Публикация, която получава голям брой социални сигнали. Следователно е по-интересна и е стигнала до множество хора.
 • Публикация, която се класира добре по лонг теил фрази и съответната си тема.
 • Точно тази публикация, която дава конкретен отговор на въпросите: Как, Кога, Защо. Точно тази информация, която потребителят търси.

Публикацията с цел линк е:

 • Неинформативна.
 • В много случаи по-кратка от 350 думи, което е типична дължина за обикновена статия за артикал маркетинг.
 • Не е свързана с Google + профил. Или, ако е свързана, то е с фалшив.
 • Публикувана е в сайт на обща тематика, без посещения или сателитка.
 • Публикацията е в сайт, част от една обща мрежа блогове с еднакви IP-та и C Class мрежи.
 • Сайта в който е пусната статията е с нисък авторитет.
 • Сайта е дропен домейн.
 • Спинната статия. (Най-лошия вариант).
 • Сайта е с много малък брой входящи връзки и се класира слабо, а понякога и в допълнителните резултати.

Допълнителен съвет!

Никога не позволявайте ваша гост публикация с линк към сайта Ви да се класира в допълнителните резултати. Споделяйте я, линквайте я от всевъзможни социални сайтове за да се индексира добре. От опит знам, че ефекта от линк в допълнителните резултати е много малък.

Погрешно схващане в България е, че едва ли не, когато една статия не е пусната в директория за статии до която всеки има достъп, а е в частен блог то това е гост блогване. Често срещам теми в бг форумите за „Гост блогване“ на тема ремонт на покриви, хамали и какво ли още не.

Вие колко експерти – блогъри по ремонт на покриви познавате в социалните медии? И колко от тях биха седнали да пишат дълги и информативни статии, че и да си ги разменят помежду си?

Финален извод:

Така, че предупреждението на Мат Кътс не е за хората, които полагат усилия и правят нещо полезно и информативно, дори и това да е с цел линк. Предупреждението е към хората, които превърнаха тази страхотна тенденция в SEO в поредния метод за „скрит“ спам и набиране на лесни връзки.

Никой не е казал да не взимате линк, когато можете, но все пак постарайте се това да бъде поднесено на потребителя по някакъв начин, да има стойност и по този начин линкът Ви ще стане по-силен.

Продължението!

Още за линк билдинг тенденциите, които водят до добри позиции в SERP, Know How, примери и много други неща, очаквайте в моята лекция на SEO конференция 2014.

Отговорът на Мат Кътс

ПС: Можете да прочетете статията на Андрей Димитров, който пръв писа за това и неговото мнение за изказванията на Мат.

4 thoughts on “Край на гост блогването с цел линк според Мат Кътс

 1. Много полезна статия Тео. Преди известно доста време имаше едно обсъждане на гост бловането, в което се опитах да обясня, точно това, че когато си гост блогър, трябва да дадеш всичко от себе си. Трябва да напишеш смислена статия с достатъчно дълъг текст. Да се постараеш да накараш чрез този текст, читателите на друг автор да те последват и да станат читатели на твой блог или чести посетители на сайта ти. Стараеш се да изградиш контакти и отношение с други блогъри и читателите им. Ако напишеш статия от 100 думи с 3 линка е ясно, че никой няма да я вземе на сериозно. Аз също ще започна да махам подобни статии от блога ми, който от доста време приема гост блогъри и честно казано те винаги пишат добри и съдържателни статии, с много малки изключения.

  • Мерси Анатолий, преди време четох твоята статия и се радвам, че сме на едно мнение. Колкото до твоят блог да модерирай нещата и проверявай по-добре за уникално съдържание, ако трябва сложи изисквания за брой думи, въпреки, че винаги можеш да премахнеш автора или публикацията му. А колкото до Google, ще им е трудно да различат платената гост публикация.

 2. Добра статия Тео, благодаря за новината! Последно време и аз се натъквам на безинтересни и скучни статии. Креативноста е намаляла, а спама се увеличава. Аз едно не мога да разбера, както каза и ти в статията, защо в БГ пазара хората не линкват по собствено желание към други сайтове? Толкова ли е скъпо това удоволствие за нашия пазар. Всички са някакви егоисти и скъндзи. Аз когато мога, линквам без да се замислям, стига въпросния сайт наистина да е полезен.

 3. Линк билдингът май ще става все по-труден… това ще е поредната мярка от google за ограничавне на спама и платените връзки. Аз лично вече наблягам само на съдържание, вътрешна мрежа от линкове и тук-там някой по-класен линк от подобен сайт. Резултатите са в пъти по-добри и най-вече на 100% безопасни.
  Гост блогването, директории за статии и подобни, винаги са били по-рисково решение, което рано или късно не играе в твоя полза 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.