Анализ на семинара „Новите SEO правила“ Част 1

Както много колеги направиха, днес и аз реших да прегледам най-важните и обсъждани теми на семинара „Новите SEO правила“, организиран от Interactive Seminars и SEOM. И за да не Ви отегча съвсем с 1400 думи, разделям публикацията на 2 части. Очаквайте в скоро време и част втора. Надявам се да съм полезен на тези, които не можаха да присъстват.

Новите SEO правила

Съдържание – Превръщане на читател в клиент.

Точната и ясна лекция на Любомир Любомиров, накара някои SEO-та задълбочени и вманиачени в линк билдинг да помислят малко за съдържанието, което сервират на потребителите си. В крайна сметка SEO не е повече от начин, по който да доведете потребителите до сайта си, оттам нататък е ваша лична отговорност да ги очаровате и да ги превърнете в клиенти.

Полезно би било да се направи таблица за публикуване на всякакъв вид контент. Според физическите си възможности, всеки блогър или seo специалист трябва да публикува периодично социални сигнали, блог постове, прес рилийзи и други.

В лекцията беше засегнато и значението на заглавието и подзаглавията на текста за по-лесно асимилиране от читателя, както и така нареченото „call to action“ с което да накарате потребителя да направи определено действие на страницата: покупка, споделяне, попълване на анкети и т.н.

Най-важното за един успешен контент е да убеди човек, че той има полза от продукта и да го подтикне към действие. Това се постига най-често с обръщение към потребителя, с учтива форма (Ви), в което му давате гаранция за качество, лесна употреба, ниска цена и отстъпка при закупуване на по-голямо количество. Освен това е много важно да подчертаете, че продукта Ви е най-добрия и най- новия на пазара. Това става най-лесно с доказателства от доволни клиенти – клипове, изображения и отзиви.

Панди и пингвини – борба и ваксина срещу черно-бели гадини!

Изключително интересната лекция на Огнян Младенов от SEOM започна с представяне на резултати, сочещи рязък спад на позициите на голяма част от сайтовете в топ 10. Началото е поставено през 2011 година при стартиране на Панда ъпдейта и през април 2012 от Пингвин ъпдейта. От началото на панда до 6-ти ноември са регистрирани 25 животински ъдейта.

Най-важното е да разграничим двата ъпдейта за да разберем коя гадинка да укротим. За частична загуба на позиции в резултатите от търсене е виновен Пингвина, а за пълна липса в SERP и лошо позициониране, дори при търсене на цял абзац от текста е виновна Пандата.
Панда може да ви засегне при некачествено, дублирано съдържание и уеб спам, а пингвина при нерелевантни връзки и голямо количество ключови думи в линковете.

Как да се преборим?

Експертът каза: за пълна борба с пингвина забравете!

Но все пак ако сте ентусиасти спазвайте тези неща:
1 Увеличете линковете с url адрес на сайта и бранд, връзките от тематични, регионални и новинарски сайтове в релевантна статия.
2 Набавете си връзки и съдържание от утвърден експерт в нишата с популярен google+ профил.
3 Експериментирайте с новия Disavow Links инструмент на Google
4 И в никакъв случай не ползвайте 301 редирект, той пренася наказанието.

За борба с пандата има надежда и тя е:

1 Забрана за индексация на тагове, архиви, категории за CMS системите и ползване на rel=canonical.
2 Пренаписване на дублирано съдържание.
3 Премахване на нискокачествено съдържание и заменянето му с високо качествено и интересно за потребителя.
4 Пренаписване на дублираните Title и Description тагове и добавянето на бранд в тях.

Ако не можете да се справите с гадинките на Google поне не ги хранете!

Според Огнян Младенов, ако спазвате тези правила няма начин да попаднете в листата с нахапани и накълвани!  Той е доказан специалист в тази област и си знае работата.
Разнообразни връзки от които най-малко 2/3 Бранд, URL, изображение и връзки без ключови думи в anchor текста.
Схема от микро блогове и публикации, като гост с авторство в Google+.
Множество социални сигнали. И най-важното – популяризация на Бранд.

Съвсем скоро ще публикувам и част 2, а ако тази част ви е била интересна, споделете я. Бъдете социални, защото това е бъдещето на онлайн маркетинга!

11 thoughts on “Анализ на семинара „Новите SEO правила“ Част 1

 1. Браво за ревюто, Тео. Радвам се, да виждам, че все повече се интересуваш и развиваш в тази хубава област SEO. Дано наистина ти е било толкова интересно, защото с колегите се опитваме да правим именно такива семинари и конференции. Такива, които са полезни на присъстващите, а не да говорим празни приказки. Ако е така, очаквай скоро информация за годишната ни SEO Конференция.

  А аз ще очаквам втората част от поста ти 😉

  • Благодаря ще връщам жеста 🙂 много скоро ще пусна и втората част. Дано се хареса на хората 🙂

 2. Мерсаж за статията. За разлика от другите аз не съм егоист и затова ще споделя статията ти, за да се радваш на повече посетители, е с какво мога бих помогнал де… а относно наказан сайт от падни и пингвини съм чел, че се поправя по следния начин: сменяш си домейна и си готов? как мислиш? дали е вярно?

  • Моите виждания се припокриват напълно от тези на Огнян, защото от него съм ги научил. Прочети статията по-внимателно, тя отговаря на въпроса ти.

 3. Адски много се радвам на хора като теб, такива които с лекота споделят информация достигнала по един или друг начин до тях!

  Благодаря ти!

  • Няма защо, радвам се, че много хора оцениха труда ми. Скоро ще публикувам още интересна информация. Мисля да си направя един календар по образеца на Любомир, но дали ще го спазвам, мога само да гадая.

 4. Много полезна статия и като цяло блога е пълен с прекрасно съдържание с помощта на което успявам сам да оптимизиран сайтовете си! Много съм ви благодарен!

  • Моля. Старая се да помагам с каквото мога, когато ми остане време да пиша в този блог. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.