Оферта за SEO – най-честите грешки в нея!

Seo оферта

Seo оферта

От много време не съм писал в този блог, но точно тази сутрин ми дойде идеята да напиша по-различен пост :). Обикновено пиша за полезни техники и ресурси свързани с оптимизация за да обогатявам знанията на клиентите и младши SEO -та. Този пост обаче е насочен не само към клиентите, но и към колегите оптимизатори.

Непрекъснато, от тук, от там с мен се свързват най-различни клиенти и познати, които се допитват до мен за компетентно мнение по оферти отправени им от конкурентни фирми. Нагледал съм се на какви ли не глупости и реших, че е нужно да ги спомена.

1. Събмит на сайта в търсачките

Колеги, моля ви не се излагайте, като споменавате това в офертата си за SEO. Това е техника, която работеше преди години, когато търсачките им трябваше леко „побутване“ за да намерят даден сайт и да го индексират. В момента дори при отваряне на даден сайт през Google Chrome, ботовете на Google получават някаква информация за него. Разбира се, има си и техники за да накарате търсачката да индексира дадени страници по-бързо, да ги преиндексира и прочее, но това си е част от цялостното SEO което фирмата предлага.

2. Липса на поне малък keyword research

Не изглежда професионално и естетически издържано да изтипосаш дадена сума на месец за абонаментно SEO, ако не си отделил време да проучиш най-важните ключови фрази които интересуват клиента. От друга страна, да отделиш 3-4 часа за детайлно проучване на ключови фрази и Long Tail, които да включиш в офертата е лудост. Трябва да се намери златната среда и да се представят най-важните ключови фрази на клиента.

3. Липса на каквато и да е оферта за SEO одит и анализ.

Това ми звучи точно като: „Дай сега парите, а ние почваме да „бухаме“ линкове и ако нещо ни се опъне класирането, тогава може и да погледнем кода на сайта“.

Няма как да оптимизирате сериозно един сайт, ако той е пълен с технически грешки, зле формулиран код, дублирано съдържание и ниска скорост на зареждане. Това са проблеми, които пречат на глобалното класиране на всички фрази в SERP и не могат да бъдат пренебрегвани. Линковете които поставяте към ONPage оптимизирани сайтове имат далеч по-сериозен ефект. Винаги включвайте предложение за намиране и отстраняване на технически грешки по сайта.

4. Еднократна оптимизация

Няма такова животно, като „еднократна оптимизация“. Трябва да се обясни на клиента, че това е динамична услуга и че резултатите на търсачката (SERP) не са константа. Всички конкуренти също работят по SEO, някои много, някои по-малко, но първоначална оптимизация не може да ви гарантира, че няма в последствие да бъдете изместени от позициите си. Още повече, тази „първоначална“ оптимизация често се прави с голямо количество нискокачествени линкове за малък период от време и може да доведе до наказания.

5. „Вижте, аз написах книга“

Това да се перчите с лични постижения, които нямат общо с конкретната оферта по скоро би раздразнило и разколебало клиента. Той иска да види конкретни предложения, отговорно отношение и рентабилна цена, всичко друго е излишно. И ако мислите, че хората ще си кажат: „Ей този пич, какъв е гуро“, то дълбоко грешите.

6. „Това са 5-те ключови думи за оптимизация“

Старите разбирания от ерата преди Google Penguin бяха, че се работи на ключови думи. Избират се 3-4 от най-силните и най-трудните фрази и се работи за тях. Сега обаче положението е по-различно. Трябва да се работи по цялостния авторитет на сайта и ключовите думи които се представят, като репорт на клиента са само индикатор за това, че общите позиции се покачват в SERP. Работи се главно по думите, които носят продажби, а не по тези които носят най-много трафик.

7. Липса на запознаване с бизнеса на клиента

Доста често се случва в офертата да бъдат включени едни 10-20 думички от Google keyord planner, които са свързани с нишата на клиента, но той не продава такива стоки или не предлага точно тези услуги. Това веднага може да откаже всеки човек от желание за работа с конкретната SEO агенция.

Във всяка оферта трябва да има нещо специфично, което с което да покажете на клиента, че ви е грижа за него и вашата цел е той да продава, защото, ако той няма възвръщаемост на инвестицията (ROI), която прави в SEO, рано или късно ще се откаже и ще се разочарова.

 

 

5 thoughts on “Оферта за SEO – най-честите грешки в нея!

 1. SEO-то стана скъп, постоянен процес който включва все повече хора с различни специалности за да може да се постигне успех в края на месеца. Постоянните тестове за кое работи и кое не изяждат супер ценно време което струва пари и което оскъпява процесите така че преди някой да се захване с цялостна оптимизация на бранд е добре да е наясно с тези неща.

 2. Тео, най-честата грешка е, че търсещия seo желае да плати малко и да му излезе евтино, а търсения за seo иска да вземе повече пари за никаква или малко работа. Как да се споразумеят? Къде е златната среда, за да може всеки да е доволен? 🙂

  • „търсения за seo иска да вземе повече пари за никаква или малко работа“ не е обект на разглеждане на тази статия. В такива случаи просто се обяснява на клиента, че бюджета му не е достатъчен за вашите SEO услуги. Много често се получава, че ниските такси за оптимизация излизат скъпо. Работата, която е свършена за 300 лв на месец в рамките на една година, може да бъде свършена за 600 лв в рамките на 5-6 месеца. 🙂 Аз не държа да се захващам с проекти, които имат малки бюджети, защото знам, че няма как да направя максималното.

   • „Този пост обаче е насочен не само към клиентите, но и към колегите оптимизатори.“ – моят коментар беше насочен също към двете страни. Не съм съгласен клиент да иска супер резултат, но „ако може без бюджет“, както и обратното – оптимизатора да иска 1000 лева, пък да не вложи стойност и за 100 лв. Абсурдни са и двете ситуации. Дано повече хора започнат да го разбират 🙂

 3. Тео поздравления за избора на тема. Наистина много ценен материал. Искам обаче да обърна внимание на момента с проучване на клиента, който е много важен.

  На много колеги им убягва, защото когато се направи подробен ресърч на една фирма – търговки регистър, обяви за работа които са пускали, информация за тях от мрежата ще можем да разберем повече за тях. Колко платежоспособни са, от колко години са на пазара, отзиви за тях и т.н.

  Примерно ние като изготвяме оферта за някой правим ресърч от 1,2 часа за фирмата, за да разберем първо кои са те.

  Всички други точки, които си описал са абсолютно задължителни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.