Настъпи ли края на SAPE?

SAPE. ru е най-голямата мрежа за продажба и размяна на линкове на руския пазар. Българските уебмастъри я използват доста, за оптимизация за търсачки, заради сходството на двата славянски езика. Търговията с линкове, предполагам се досещате, противоречи на правилата на Google и екипа на Мат Кътс по чистота на търсенето.

Напоследък след пингвин ъпдейта, който беше стартиран през април миналата година, някои от сайтовете използващи SAPE линкове, бавно но славно изчезваха от първите страници на SERP, но това бяха много сериозно провинилите се уеб сайтове.  В много средно и силно конкурентни ниши останаха сайтове, твърдо стъпили  на челните позиции в търсачката.

Както някои от вас вече са разбрали, в момента става голяма чистка на страници, използващи SAPE линкове и се освобождава много пространство за „примерните“, бели сайтове използващи позволени методи. Началната офанзива на Google срещу SAPE започна още преди 9 дена с интересната публикация в Twitter акаунта на Мат Кътс. https://twitter.com/mattcutts/status/301804830932996098

Днес много SEO специалисти и уеб мастъри разискваха темата във водещите социални мрежи и блогове. Някои от тях споделиха рязък спад в техни и в конкурентни сайтове, използващи линкове от руската мрежа.

Представете си какво пространство ще се освободи в големите ниши. В момента отново съм на първа страница, за най-конкурентната си ключова дума и мисля, че това има общо с действията на Google. Основната задача на всеки SEO специалист в момента е да се активизира и да вземе своето парче от пая. Но не забравяйте да го правите с мярка и по известните ни Penguin Friendly методи.

Много вероятно е мрежата да просъществува, но да остане използваема единствено за оптимизация за Яндекс, поне докато руската търсачка не осмисли алгоритмите си за позициониране на резултатите от търсенето.

Можете да прочетете и публикацията за SAPE на моя колега Андрей Димитров, който напълно споделя и моите размисли.

10 thoughts on “Настъпи ли края на SAPE?

 1. Супер статия! Тъкмо мислех и аз тези дни да драсна някои мои разсъждения около сапето, но ти ме изпревари 🙂

  На руснаците не им пука, те си ползват Яндекс. Наистина има доста БГ ниши и сайтове в тях ползващи основно и само сапе. Голяма резачка ще падне… за хубаво или за лошо.

  • Определено да, ще има чистка и резултатите при мен са налице още от сега, представям си за напред какво ще става 🙂

 2. Pingback: Изглежда, че Sape.ru спира да действа | SEO блог на Андрей Димитров

 3. Според мен борсата ще продължи да съществува с малка промяна в политиката си. Като се влезе в един омагьосан триъгълник между САПЕ, Гугъл и Яндекс не се знае какво ще излезе 🙂 А пък рано или късно САПЕ ще предложи по-добър вариант за реклама и ще навакса, ако в момента наистина губи позиции.

 4. Подобни мрежи никога са нямали бъдеще и няма да имат. Още със създаването си и промъкването на пазара са обречени на провал… Заради подобни мрежи, съмнителни методи и индийски компании пазара е в такъв хаос и бива тероризиран от пингвини и панди….

  • Има много вярно в думите ти, тези индийци ни ядат хляба, после правят поразии и ние трябва да оправяме на хората сайтовете.

 5. Pingback: Приближава нов Панда ъпдейт през март! | SEO TEO

 6. Pingback: Наказания за PageRank линк мрежите | SEO TEO

  • Ами да, но и не съвсем. Забелязвам много сайтове с проблеми при сапе линкове 🙂 Въпросът е, че според мен с тях не се занимават оптимизатори, защото гледам, че са безразборно купувани всякакви линкове от отвратителни сайтове без ПР,без авторитет и с проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.