20 SEO техники за линк билдинг след Пингвин ъпдейт

Много SEO оптимизатори си мислят, че има точна формула за това какви линкове трябва да слагат към уеб сайта си. Няма схема и няма формула. Всичко трябва да е нормално и в някакви граници. Трябват и разнообразни по вид линкове. Ограничете използването на анкор текста и увеличете линковете с името на сайта, бранда и URL адресите.

Линк билдинг методи след Пингвин

Линк билдинг методи след Пингвин

Какво само по себе си е линкът?

Линкът е просто начин да свържеш 2 тематични страници и да препратиш потребителите си. Един линк, който носи трафик и е тематично свързан има много по-голяма тежест от хиляда линка от безсмислени блог постове. Всичко в линк билдинга трябва да е естествено.

Основната идея на този ъпдейт е да напомни на хората значението на линка.

И все пак, без интересни постове за какво са ви линкове? Ако сложите линк към сайта си в някоя директория за статии, пълна с безсмислени текстове казвате само едно съобщение на Гугъл: „Ей тоя пост съм го писал аз, ела да видиш колко е неграмотен и безидеен, пък после си направи извод за сайта, който съм линкнал.“

Това е една от основните причини, защо правенето на SEO оптимизация със сателитни сайтове е загуба на време. Те не носят трафик, най-често са с некачествено съдържание, натъпкано с ключови думи и единствената цел е линк.

1 Направете качествена мрежа от сайтове, само и единствено по вашата тема, оптимизирайте ги добре и ги напълнете с качествено съдържание. Тези сайтове се явяват допълнителен ресурс за потребителя, за това окажете в страницата за контакти, че това е втори сайт на вашата фирма.

2 Ако разбирате от уеб дизайн и графичен дизайн направете интересна инфографика на дадена тема и я разпространете, това със сигурност ще ви донесе тематично свързани линкове.

3 Създайте интересен ресурс и подарете линк оттам. Понякога можете да се учудите от отзивчивостта на хората. За да получите първо трябва да дадете

4 Търсете непрекъснато хубави блогове по темата и предлагайте да станете гост блогър. Дори и това да струва пари, преценете инвестицията и прежалете 2 бири в някой рок бар в името на качествената връзка.

5 Пишете коментари по блогове. Много хора казват че те нямат значение и са спамерски и т.н. При мен тази техника действа с пълна газ. Прочетете внимателно поста на човека, преценете дали сте достатъчно запознати с темата и оставете интересен и дълъг коментар с допълнения към поста и въпроси към автора. По този начин ще получите линк оттам, освен това ще го подсилите с предизвикване на допълнителна дискусия и съответно ново и уникално съдържание. Поставяйте винаги уникални коментари, Пандата дебне!

6 Създавайте интересни статии в авторитетни форуми. Във форумите нямате нужда да поставяте линк в текста. Поставете в подписа си линк към сайта който целите да оптимизирате. Ако форума наистина е авторитетен ще предизвикате интересна дискусия и този линк ще бъде обграден с текст по естествен начин.

7 Регистрирайте сайта си в тематични и локални директории.
Тази техника също ви носи тематичен линк и е информативна за потребителя. При създаване на линк не пропускайте да окажете точните координати на сайта ви. Това помага много за оптимизация на Google + Local.

8 Заделете финанси и станете партньори и спонсори на събития. Ще получите популярност на бранда си и тематични линкове.

9 Създайте някаква онлайн игра. Представете някаква атрактивна награда за аудиторията си, в замяна на публикация с линк в даден сайт. Човек е устроен да рискува и ще направи каквото трябва за да спечели.

10 Използвайте микроблогове. Изградете си акаунти в най-авторитетните световни и български микроблогове. Опитайте се да имплементирате блога си, така че при всеки пост информацията да се публикува директно в микроблога. Ако това не е възможно не прекалявайте с линковете. Можете на всеки 10 тематични публикации да слагате по 1-2 линка. Нали се сещате, колко неестествено изглежда в един и същи акаунт във FriendFeed например, да има публикации за ремонт на покриви, домашни любимци, археология и SEO оптимизация. Може да присъстват линкове с различна тематика но не хаотично.

11Предложете на водещи маркетинг и новинарски сайтове да публикувате ваша интересна статия при тях. Те няма да останат безразлични. Всеки по авторитетен сайт има информация за автора и авторство чрез G+.

12 Направете скандална публикация и изкажете остра критика срещу някаква явна неправда. Хората обичат да изказват мнение по общочовешки въпроси. Всеки си мисли, че ще сложи закон и ред в държавата, но накрая се „напапква добре и си ляга да спи“. Да приключим с това лирическо отклонение навреме.

13 Ако сте специалист в дадена област и можете да изкажете експертно мнение, линка от интервю също е лесен начин за оптимизация.

14 Създайте полезен инструмент или плъгин и ще получите много линкове от потребителите.

15 Следете пазара и тенденциите. Още при стартирането на даден продукт или услуга напишете полезна статия. Тя рано или късно ще достигне до крайния потребител. Можете и да я добавите в Wikipedia.

16 Оптимизация чрез букмарк сайтове. Този метод все още работи за стари сайтове с авторитет, които искат да позиционират вътрешни страници или блог постове. За нови сайтове е недопустима грешка.

17 Арт и дизайн директории. В зависимост от тематиката на сайта ви има много директории за графично и изобразително изкуство, които можете да добавите своя творба с линк.

18 Внимателно проучете топ 50 от конкурентните ви сайтове. Ако намерите някой полезен сайт без изявена търговска дейност, не се колебайте, а му предложете партньорство.

19 Оптимизация чрез web2.0 сайтове. Отделете малко време и създайте наистина полезен ресурс в Squidoo, Hubpages, BuzzFeed или който и да е друг сайт и поставете линк в текста. Специално Squidoo има много добър авторитет и можете да вземете Dofollow линк от там.

20 Ако сте доказан специалист и поръчате някаква услуга, то можете да вземете линк от ревю. Всеки стартиращ бизнес или фрилансер ще се радва да покаже вашето ревю на широката аудитория.

При създаване на какъвто и да е пост, непременно го снабдете с всички видове социални сигнали от всички разнообразни профили които имате, коментирайте, предизвиквайте дискусии и изразявайте мнение. Социалното споделяне особено в Google+ за в бъдеще ще изиграе огромна роля в SEO оптимизацията.

Тази статия участва в конкурса на Rave Marketing

31 thoughts on “20 SEO техники за линк билдинг след Пингвин ъпдейт

 1. Много добра информация събрана на едно място, оптимизация чрез web2.0 сайтове може да даде необходимите линкове за да позиционираш даден сайт добре.

 2. Много полезна статия. Браво! Много съм съгласен с т.5 и мога да отбележа, че поставянето на коментари към релативни статии е нож с две остриета, тъй като те трябва наистина да са свързани със съдържанието и да носят някаква стойност към него. Моят блог редовно бива спамен от коментари от сорта „Браво.“ или „Много ми хареса.“ с линкове към сайтове, нямащи нищо общо с коментираната статия. Съответно биват веднага отбелязвани като спам и премахвани от самия мен. Така че авторът е дал много хубав съвет, спазвайте го и ще вървите нагоре. Изобщо, цялата статия си заслужава вниманието. Поздрав!

  • Благодаря за издържания и точен коментар, по този повод се сетих за следното. От известно време забелязвам, че поставянето на линк от коментар към вътрешна страница, действа много добре на цялостното позициониране и на авторитета на целия домейн. Това е много добра техника.
   Поздрави.

 3. Ъъъ… Линк от коментар към вътрешна страница? Какво имаш предвид, че нещо не разбрах както трябва? Да поставиш примерно https://seoteo.info/seo-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b8-%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%ba-%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b3/#comment-28 в друга статия или нещо съвсем друго? (може да спреш този коментар, просто питам, че не се ориентирах в думите ти 🙂

  • Имам предвид да оставяш в коментара си не урл адреса на уеб сайта ти (indexa), както си направил в случая, а адрес на вътрешна страница примерно пешо (точка)com/ gosho 🙂 Схвана ли

 4. И на мен ми хареса статията.
  Почти всички от тези стъпки са ми известни, но така систематизирани ги срещам за първи път. Освен това попаднах на нея през LinkedIn група за реклама и маркетинг, което означава, че автора се постарал да я сподели по правилния начин.
  Най ми хареса съвета за скандалната публикация, в крайна сметка почти всички БГ звезди използват този метод в последните години.

  • Ами общо взето да. Повечето БГ звезди обаче са пруститутки и селяни без покритие. Ако правите подобна публикация или действие, направете го по интелигентен начин, а не като звездите. 🙂

 5. Pingback: SEO TEO | Настъпи ли края на SAPE?

 6. Относно букмарковете, аз ползвам само най-известните с ръчно зададени заглавия и описания, а любимите са ми в стил technorati.com

  • Е да разбира се, не трябва да се ползват оспамени шитни 🙂 Винаги най-авторитетното и най-релевантното.

   • Статията е много полезна!
    Особено за начинаещи, като мен, които не са много наясно с линкбилдинга.
    За съжаление много късно я прочетох и не можах да се предпазя от наказанието на Google.
    Онзи ден „Пингвина“ мина през моя сайт и свали от индексиране всички статии с линкове към външни страници. Предполагам, защото сайта ми е за копирайтърски услуги, а линковете бяха към туристически оферти.

    • Да доста вероятно е, не забравяйте, че не само получателя на линка плаща цената, а и отдаващият. Внимавайте на кого давате линкове. Можеби за нерелевантното съдържание ви е хванало животното. Но едва ли е минало онзиден. Можеби е старо наказанието, но просто да сте го забелязали по – късно.

     • Здравейте,
      Благодаря за бързия отговор!
      Въпросните туристически статии мога ли да да ги махна от сайта и да ги сложа в друг мой проект, който е само с туристическа насоченост, като за момента се въздържам от линкове?
      Как реагира Google на подобно преместване

     • Аз лично не бих рискувал, изтрийте ги оттам и се опитайте да ги преразкажете със синоними, само тогава ги публикувайте на друго място. Има хора, които си местят статиите след като ги изтрият от първоизточника, пробвал съм преди време и не е добър ефекта.

 7. Със сигурност ще имам нужда от помощ!
  Ще Ви потърся, когато имам готовност!

 8. Pingback: Не споделяйте статии само от Вашият блог, ако искате да натрупате авторитет | SEO TEO

 9. Много интересна и полезна статия има какво да се научи от нея. Браво това май е статията победител в конкурса.

 10. Pingback: SEO Teo спечели конкурса на Rave Marketing! | SEO TEO

 11. Pingback: 20 грешки при SEO оптимизация на нов сайт | SEO TEO

 12. Pingback: Задава се Пингвин Ъпдейт 2.0. Край на спама! | SEO TEO

 13. Pingback: Край на гост блогването с цел линк според Мат Кътс | SEO TEO

 14. Много интересна статия. Прочетох я цялата но това важи ли днес защото статията е писана доста отдавна. Аз имам едно магазинче за риболов и се чудя как да го раздвижат малко.

 15. Полезна информация, макатр че след последния пингвин ъпдейт стана малко по сложно. Но като цяло основните принципи на сеото си остават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.