Николай Еленков: Онлайн търговията набира скорост!

Николай Еленков

Николай Еленков

Здравей Ники, разкажи ни с няколко думи с какво се занимаваш?

Здравейте, казвам се Николай Еленков. Занимавам се с различни услуги в ecommerce и по-специално изработка и поддръжка на онлайн магазини, като основна дейност. Други мои занимания са изработка на сайтове и социален маркетинг и реклама.

От колко време работиш в сферата на ecommerce?

Честно казано имам чувството, че от много време съм в този бизнес, но всъщност тази година стават 6 години. През 2011 основах www.elenkov.net и вече мога да се похваля с над 300 успешно завършени проекта. През тези години натрупах доста опит и ценни отношения с партньори и колеги в бранша.

Какво ти харесва в работата?

Много неща. За мен е важно да има предизвикателство в работата ми, да има нещо различно и интересно във всеки проект. В електронната търговия всичко се развива динамично и ако не си в час, конкуренцията ще те изпревари. Онлайн търговията набира скорост и вече почти всички услуги и продукти се продават в интернет. Именно това е едно от най-любимите ми неща в работата – изработката на онлайн магазини в България и Европа. Харесва ми да работя както с големи фирми и наложени брандове, така и със стартиращи фирми.

Какво впечатление имаш за ecommerce в България? Има ли „почва у нас“?

О, да. Ако нямаше бъдеще в ecommerce в България, нямаше да водим този разговор. Онлайн търговията се развива доста бързо през последните 3 години, особено след кризата. Сигурен съм, че тази тенденция ще продължи. Това, което ми прави впечатление в ecommerce у нас е голямата разлика в качеството на изработката на магазините. Във всеки бранш ще видите както много модерни ecommerce сайтове, така и магазини от типа „да отбием номера“. За щастие българските клиенти проявяват все по-голям интерес към онлайн търговията и без съмнение това ще вдигне нивото съвсем скоро.

Според теб, от какво зависи успехът на един онлайн магазин?

Това е интересен въпрос. За много хора, може би отговорът е в качеството на предлаганите продукти и услуги. Това, донякъде е така, но не е достатъчно за успеха на един магазин. Визия, функционалност, оптимизация и внимание към детайлите са фактори, които играят важна роля за успеха на онлайн магазина. Макар и да са клишета, отдаденост, коректност и постоянство в работата също са основни неща не само за успешен онлайн магазин, но и за бизнеса.

Какъв съвет би дал на фирми, които обмислят пускането на онлайн магазин?

Направете го! Това е съвета ми. Почти сигурно съществуването на онлайн магазин няма да навреди на бизнеса ви, а е доста вероятно да ви отвори нови възможности. И, разбира се, потърсете ме, за да ви помогна за по-силен старт. : ))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.