Анализ на семинара „Новите SEO правила“ Част 2

Ето я и втората част от анализа на семинара „Новите SEO правила“. В първа част на анализа разгледахме най-важните части от презентациите на Любомир Любомиров от Rocket.bg и Огнян Младенов от SEOM. Днес ще обобщя основните части от лекциите за Microdata, G+ Local и оптимизация за англоезични сайтове.

Аз обичам Schema.org

 

Микродата – бъдещето на семантичните резултати.

В тази лекция технологията Microdata и нейните особености ни бяха подробно представени от Васил Тошков от Cloxy.

Microdata е лесна за интеграция и може да бъде записвана в самия код, без да се налагат допълнителни тагове в head частта като OpenGraph или използване на класове. Работи се с параграфи и специални атрибути. Това са основните неща, различаващи я от предишните стандарти RDFa и Microformats. Микродата е част от html5 и е изградена според стандартите на W3 консорциума. Създаден е специален речник Schema.org, в който може да бъде намерена йерархията на различните видове обекти, описвани чрез Microdata.

Официално се препоръчва от най-големите търсачки Google, Bing, Yahoo и Яндекс.

Основните облаги от ползването на Microdata са: възможността сайта ни да се появява в резултатите от търсене с различни атрибути: Снимка на автора, ястието или продукта, рейтинг под формата на звезди, допълнителна информация за събития и музикални албуми, отзиви и др. Освен това, по този начин информираме търсачката за вида на нашата страница и ставаме част от семантичното търсене.

Можете да тествате външния вид на сайта си в резултатите от търсене с този инструмент https://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets Схемата трябва да е спазена напълно!

Ще се удивите какви ползи има от имплементирането на Microdata:

Увеличение на CTR с между 10 и 30% и по-добри позиции.
Привличане на вниманието и доверието на хората.
От друга страна стои въпроса с авторството. Когато потърсите в Google „SEO блог“ например и се появят много резултати, кой ще изберете, този с лице на усмихнат оптимизатор или този с неизвестен автор?
Авторството чрез Google+ ви дава по висок CTR и доверието на хората, както и над 5 патента на Google за авторство и защита от плагиати.

За да се ориентирате най-лесно из обектите и атрибутите, вижте и презентацията на Васил Тошков

Google + Local – Всеки бизнес трябва да го ползва.

В тази лекция специалиста по инбаунд маркетинг Димитър Димитров от 411 Locals.com, ни представи перфектния начин за комуникация между потребителя, бизнеса и търсачката.

На базата на отзиви и рейтинг наречен Zagat, реални хора могат да оставят реални впечатления от даден бизнес включен в Google + Local. В България по официални данни, единствения дейта провайдър на Google + Local е Golden Pages.

Много е важно за вашия акаунт да представите:

Точното название на фирмата ви, както е известна сред уеб пространството.

Активен стационарен телефон.

Точен адрес, който е добре да е според регистрите на фирмата.

Трафика който идва от там е силно таргетиран по град и община. Обикновено по-голямо предимство имат фирмите в центъра на града.

По – добри позиции в Google + Local можете да постигнете по няколко начина:

Положителни ревюта от доволни клиенти.
Популяризация на името на фирмата адреса и телефона, точно както са записани във профила ви.
Положителни оценки от потребителите образуващи Zagad (между 1 и 30).
Подробно описание на дейностите на фирмата с включени съответните ключови думи.
Преместете си офиса в центъра 🙂

Ето я и презентацията на Димитър Димитров.

SEO Оптимизация за англоезични сайтове – погледни отвъд желязната завеса!

Последната лекция и завършек на цялата идея на семинара бе представена от Лили Грозева – специалист с много опит в онлайн маркетинга.

В нашата родина всеки се мъчи да се утвърди в дадена пазарна ниша със зъби и нокти, докато на запад таргета е много по-голям. Основна цел на много от родните специалисти е да оптимизират сайтовете си за някоя англоезична ниша и да развият бизнеса си онлайн. До колко това е възможно без англоговорящи служители и организирана логистика? Ето някои важни съвети за оптимизация на англоезични сайтове:

Уверете се че сте в индекса на Google за дадената държава.
Ваше усмотрение е дали да използвате поддомейни, самостоятелни папки или най-добрия вариант – различни домейни за всяка една държава. Ако изберете първите 2 варианта с по-малък бюджет за хостинг, ето някои съвети.

Регистрирайте сайта в Webmaster tools на Google и му направете Sitemap. Можете да направите множество sitemaps и да ги добавите чрез настройките за гео таргетиране на WMT.
Използвайте атрибута rel=“alternate“ hreflang=“x“ за да опишете различните езикови версии на сайта си. Можете да го добавите и във sitemap.xml файла.

Уверете се, че спазвате изцяло локалните изисквания на дадена държава: валута, за контакти, privacy policy и др.

Използването на редирект по IP за съответната езикова версия не е препоръчително, защото понякога обърква робота.

За линк билдинга ви трябват минимум 50% линкове от основния домейн на дадената държава.

Например: ако сайта ви е uk.site.com ви трябват линкове от co.uk домейни.

За да стъпите здраво на крака в даден бизнес ви трябва реален офис с местни работници, познаване на пазара, създаване на партньорства и добър бюджет.

Вижте и последната за семинара презентация на Лили Грозева

И като обобщение бих казал:

Изградете интересен и полезен сайт, който също да ви носи приходи, оптимизирайте го според „новите SEO правила“ за да си нямате ядове. Осигурете си доверието на хората и търсачката и популяризирайте своя бизнес, а когато утвърдите марката си и разполагате с необходимия бюджет, погледнете извън България.

7 thoughts on “Анализ на семинара „Новите SEO правила“ Част 2

 1. Страхотен анализ на целия семинар. Много ценен ресурс за тези от нас, които не го посетиха. Благодаря! Надявам се на seo конференция 2013 да научим повече за Google+ Local и оптимизацията му.
  Поздрави 🙂

  • Благодаря Ви за добрите думи, ами надявам се и аз, Димитър да разкрие още от тънкостите по оптимизацията и доброто класиране на G + Local. А до тогава можем да си четем западните блогове 🙂

   • Аз благодаря за фийдбека! Приемам всякакви прикити и предложения – идеята е да събера възможно най-много мнение 2-3 седмици преди SEO конференция 2013, за да мога да се подготвя според очакванията на публиката. Имайте предвид, че на конференцията ще наблегна над оптимизацията на сайт за локално търсене – популярни и доказани похвати, с които да имате по-големи шансове за челни позиции. Имайте предвид, че сайт и листинг са пряко обвързани и работят най-добре когато са в тандем…

    Знам че има много малко ресурси относно Google+ Local на български… и работя по този въпрос. Не се наемам с конкретна дата, но стискайте палци още преди лятото да съм успял да пусна един проект, над който работя вече почти 3 месеца 🙂

 2. Pingback: Какво се случи на SEO конференция 2013 | SEO TEO

 3. Знам, че темата е старичка, но е доста добре написана и виждам, че блогът е още активен и предполагам ще ми бъде отговорено. Става въпрос за ревю снипета. Какви по-точно са въпросите ми ? Първо, някой проверява ли дали са верни ? И второ , имам сайт, който е с галерия от продукти, искам на всеки прдукт да сложа звездички, но това са към 40 продукта. Въпросът ми е сигурно ли е да сложа микродатата за агрегиран рейтинг в темплейта за страниците за отделните продукти. Смисъл има ли опасност да ме накажат, защото всички продкти ще имат еднакъв брой звездички (45 от 50 човека ни дават 4.5 рейтинг). Благодаря за отделеното време.

  • Възможно е да получите репорт или да има наказание за нереалистичен (манипулиран) рейтинг в снипета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.