Какво се случи на SEO конференция 2013

Искам първо да благодаря на всички организатори и спонсори, които помогнаха това прекрасно и интересно събитие да се случи. Това беше първата SEO конференция на която присъствах. Освен, че станах свидетел на лекциите на най-големите специалисти в SEO бранша, завързах и много познанства с готини и креативни хора и пих няколко SEO бири с тях в SEO кръчмата след SEO конференция 2013. Но стига толкова за моите пиянски истории да започнем със съществената част.

SEO конференция 2013

Както знаете SEO конференция 2013 се проведе на 22.03.13 в Интер Експо Център. Реших да направя един „кратък“ анализ на конференцията в мой стил. За съжаление ще обхвана само половината от лекциите на които присъствах, а другите ще кача тук за  да имате ясна представа от цялото събитие.

Мария Моева – Google

След първоначалния старт на конференцията обявен от Огнян Младенов и Мартин Попов, цялата зала беше пълна и дори имаше правостоящи.

Мария Моева започна своята лекция с леко закъснение и обещавайки накрая на лекцията да представи страници с ресурси.

Лекцията стартира с обяснение за ъпдейтите на Google. В много от случаите, когато се мислим за накълвани или нахапани от животните, не сме прави, защото има много вътрешни фактори, които могат да навредят на позициите на сайта ви. Следващият път, когато помислите, че имате поставено наказание от търсачката, проверете цялостно вътрешната оптимизация на сайта си.

По-интересната част от лекцията беше разяснението за използване на Disavow tool инструмента на Google. Най фрапантната грешка при използването му е бъркане на синтаксис и изпращане на друго разширение на файла. Единственото разширение, което чете инструмента е .TXT.

Ето какъв трябва да е синтаксиса на txt файла:

disavow-links-tool

За съжаление служителката на Google не отговори на много въпроси и най-важното не отговори на въпросите, зададени чрез формата създадена преди конференцията. Освен това отговорите които даваше бяха в стил Мат Кътс.

Поради липсата на презентацията представям полезните ресурси:

Евгени Йорданов разказа какво е „Бъдещето на SEO“

В тази лекция беше обяснено накратко, от къде е тръгнала оптимизацията за търсачки и какви ще бъдат тенденциите за оптимизация през 2013 година.

За пореден път разбрахме какви а разграниченията между пингвин и панда ъпдейт. Те са важи за да разберем от какво да лекуваме сайта си. Влиянието на микроформатите, социалните сигнали и авторството ще става все по-силно.

Вижте цялата презентация за да разберете какво да сторите ако сте ударен от пингвин.

 

Васил Тошков – Авторство в Google+

В тази лично за мен интересна лекция, Васил Тошков ни разкри всички детайли около свързването на профила в Google+ с конкретна статия или страница.

Нещо ново и много очаквано, но непотвърдено от Google е така наречения Author Rank. Много по-голямо влияние ще оказва факта от кой автор е написано съдържанието, отколкото домейна на който се намира то.

Осен това можете да свържете корпоративния си сайт , към корпоративния профил в google+, чрез тага rel=“publisher“

Ето цялата презентация на Васко:

 

Станислав Димитров – SEO презареждане с ресурсите на Google

Това за мен беше най-полезната лекция на семинара. Много малко хора знаят как да използват ресурсите предоставени им от търсачката на готово.

Беше ни обяснено как да ползваме по правилен начин таговете rel=“canonical“ , rel=prev, rel=next, hreflang. Как да се справим с Data highlighter на Google. Полезни съвети за Webmaster Tools и analytics, както и подчерта, че google обръщат внимание на мобилните устройства, а съответно и на адаптивния дизайн.

Иво Илиев – Facebook и семантичното търсене

Иво ни запозна с основни статистики за използване на Facebook и с алгоритъма на действие на Social Graph. Стана ясно как да оптимизираме своя News Feed във Facebook и да придобием авторитет.

Бе разгледан интересния ъпдейт на Facebook – Unicorn.

Ето и неговата презентация:

Димитър Димитров – Как да оптимизираме сайт локално – Local SEO

Специалиста по локалната оптимизация Димитър Димитров ни запозна в няколко кратки стъпки, колко локална е станала търсачката в последно време. В процентно отношение търсенето за локални ключови изрази се повишава. Трябва да имаме добро съчетание между сайт и листинг в Google + Local.

Google в момента са в процес на сливане а листинги от Google Places с листинги от G+ Local. Бранда, телефоните и адреса в сайта трябва да са изписани много ясно и да присъстваме онлайн само с тях. Това спомага за оптимизацията на локалните резултати. Много добър и изпитан метод е регистрацията в локални директории. Можете да видите всички подробности в презентацията на Митко:

Лили Грозева – Креативни Link Building кампании

Лили Грозева ни представи един алтернативен начин за линк билдинг, който много малко маркетинг и SEO специалисти използват. Viral маркетинга е нещо много силно, но по мое мнение, за България няма голям ефект, ако не направите правилно проучване на таргета и не отсеете през голямото сито, вашите потенциални линк дарители.

Кампаниите могат да бъдат със всякаква цел. Важно е да определите точната целева страница за компанията ви и след приключване да я насочите с 301 redirect към основния си домейн.

Ето какви идеи ни даде Лили за вирусен линк билдинг:

Ето и презентациите от лекциите проведени в зала 2, от които посетих само тази на Генадий Воробьов.

Иво Апостолов – SEO оптимизация чрез телевизионна реклама

Наистина силна презентация, за това, как една кампания в телевизията, може да създаде огромни количества търсена по бранд и утвърждаване на търговска марка.

Накара ме да се замисля дали интернет обществото в България е нараснало до такава степен, че да надхвърли телевизионните медии. По-скоро не!

 

Банко Стоянов – Създаване на Landing страници, които конвертират добре

Супер лекция на Банко! Много съжалявам, че не можах да присъствам. Перфектното позициониране на Call to action сигналите могат да бъдат ключови за продажбата на даден продукт. Важна е комуникацията с клиента и маркетинговите похвати. Ето и неговата много полезна лекция:

 

Майк Рам – Управление на SEO проекти

Ако сте се чудели защо някой ваш проект не се е реализирал според очакванията прочетете лекцията на Майк. Той дава ясна представа за подготовката при стартиране и разработка на проекти.

 

Калин Василев – По-добра онлайн репутация за по-добри продажби

Лекцията на Калин Василев бе направена на Prezi и впечатли аудиторията със своята интерактивност. В нея той засегна нуждата на всеки бранд от адекватно присъствие в онлайн средите. Онлайн репутацията е важна за всеки бранд. Научете повече от презентацията на Калин.

 

 Любомир Любомиров – SEO Копирайтинг или за “естествената” SEO оптимизация

Напоследък SEO „експертите“ започнаха да пишат прекалено много за търсачката и забравиха основната си цел – да привлекат клиенти на даден бизнес. Как това може да стане по интересен начин, който впечатлява клиента и го убеждава, че именно вашия продукт е най-доброто качество на пазара, че предлагате най-ниските цени и коректни услуги. SEO копирайтингът, не бе засегнат много в презентацията, но когато имате адекватен текст насочен към потребителя лесно можете да го напълните с необходимите ключови фрази. Най – важното е продукта или услугата да е успешна и да се продава, не забравяйте Call to action елементите на своята страница. Вижте цялата презентация на Любо:

 

 Христо Атанасов – Брандовете продават повече

Доверието в един бранд е много по-голямо и запечатва по-дълго в съзнанието на потребителя. С две думи брандовете, освен че подсигуряват нови клиенти, запазват старите и ги превръщат в дълготрайни потребители и купувачи. Вижте цялата презентация:

 

Борислав Арапчев – Употреба на RSS

Много хора подценяват силата на RSS FEED, но всъщност той подсигурява най-важната част от таргета ни. Чрез него запазваме потребителя на нашия сайт. RSS е също много подходящ начин за линк билдинг. Както знаете Google Reader ще бъде затворен тази година и Борислав представи неговите основни наследници – Feedly и Newsblur. Прегледайте цялата лекция.

 

Геннадий Воробьов – Силата на вътрешните фактори

Лекцията на Генадий беше една от най-полезните на семинара, изпълнена с многобройни примери от практиката му. Бяха представени основните елементи от ONPAGE оптимизацията, които да прегледате върху сайта си, преди да започнете какъвто и да е линк билдинг.

Прегледайте цялата лекция на Генадий:

 

CS Yazzle и SEOCombine от Николай Яровой

За съжаление, Николай Яровой не присъства на SEO конференцията, но бе така добър да представи материала си за инструментите – CS Yazzle и SEOCombine. CS Yazzle е аналитичен софтуер, изключително ползван от родните SEO специалисти.

Благодаря ви и се надявам труда ми да е полезен на всички! Можете да прегледате и изключително полезната статия с всички презентации от SEO конференцията на колегите от EggBlast, които ме изпревариха с тяхната публикация.

Надявам се, че ще бъдат организирани все повече такива събития и семинари, които да информират оптимизаторите. По този начин се подобрява качеството на SEO услугите в България.

6 thoughts on “Какво се случи на SEO конференция 2013

 1. С всяко изминало издание конференцията става все по-полезна.

  Жалко, че Огнян Младенов не беше сред лекторите, но за сметка на това имаше едни от най-добрите заместници в бранша 🙂

  За мен от гледна точка на практическа насоченост най-полезни бяха лекциите на Васил Тошков, Иво Илиев, Димитър Димитров и Геннадий Воробьов.

  Очакваме още по-грандиозно събитие догодина.

  • Да, напълно съм съгласен с теб, на мен ми хареса и лекцията на Станислав за ресурсите на Google 🙂

 2. Като цяло, повечето неща са видими за всеки, който може да мисли. Убеден съм, че времето „един сайт за целия свят“, е отминало. Дори слънцето огрява само половината свят! Локалната насоченост е естествено състояние на нещата. Големите корпорации отдавна го направиха.
  Техническата грамотност при изпълнение на сайта се цени много високо от търсачките. Чрез мета описанията се пишат декларации за това, какво точно има в сайта и страницата, за какво служи и накъде е насочено. А съдържанието на страницата описва тези декларации в подробности.
  За Името (бранда) няма какво да се коментира – и малките деца знаят какво е Мерцедес. Спам сайтовете ще идат в девета глуха, дето им е мястото.
  Landing страниците за мен са нещо ново и ще трябва да изуча нещата.
  Благодаря за материала! Много е добър!

  • Здравейте, благодаря за полезния коментар 🙂 Не искам да ми се сърдите, че премахнах линкът Ви. Според мен линк от блог коментар на SEO тематика само би могъл да навреди на един сайт за градинарство, като релевантността между двете страници е нулева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.