20 грешки при SEO оптимизация на нов сайт

Досега в блога си описвах множество от SEO съвети, за това как трябва да правите оптимизация за търсачки. Замислих се, защо да не споделя това което не трябва да се прави?

Защо да се опитвате да излекувате сайта си от наказание на Google, след като можете да го имунизирате в зародиш?

seo-oops-mistake

Грешки при SEO оптимизацията

Погрешно е схващането, че щом сте излекували сайта си веднъж, няма да получите ново наказание. Според мен наказаните сайтове се пазят някъде из недрата на търсачката в блек листа, и дори при най-малкия сигнал или съмнение в злоупотреба, се понижават позициите на сайта Ви. Това е предупреждение от сорта на „Внимавай ние знаем какво правиш, спри навреме, за твое добро“. Опитите ми до този момент потвърждават написаното.

Много от начинаещите оптимизатори или просто служители, оптимизиращи своя бизнес, без квалифициран SEO специалист, правят фатални грешки, голяма част от които противоречат на правилата за чистота на търсенето. Това довежда до наказание на сайта, загуба на позиции, финансови загуби за фирмата и съответно за оптимизатора.

SEO е динамичен процес с над 300 фактора за класиране на даден сайт в търсачката. По тази логика, ако започнем по метода на изключването на лоши SEO техники можем да се приближим до истината.

Ето какво не трябва да правите за нов сайт!

Вътрешни SEO грешки:

Вътрешната оптимизация трябва да става само по правилата на търсачката, в противен случай сте обречени на неуспех.

1 Скрити текстове

Основна грешка на SEO тарикатите е да скриват текст чрез CSS. Това обаче е напълно прозрачно за Google. Дори и при забрана за индексация на папка CSS робота пак вижда файла, но не го идексира. Избягвайте ползване на следните CSS тагове и атрибути: display: none и visibility: hidden.

2 Дублиране на съдържание

Честа причина за наказание от Панда ъпдейт е дублирането на съдържание вътре в сайта. То се получава много често от автоматично генерираните страници от търсене, тагове, категории, архиви, както и странициране. При онлайн магазините виновник може да е подредбата по цена, материя, номер и т.н. При новинарските сайтове може да се получи и при страниците за автор, показващи резюмета на всички публикации на автора. На тези параметри трябва да се използват тагове: <meta name=“robots“ content=“noindex, follow“>

Ако вече имате дублирано съдържание, можете да го премахнете с canonical таг или 301 пренасочване.

3 Спам в мета таговете

Запомнете, че мета keywords taga не помага въобще за оптимизацията, а мета description тага може да послужи единствено за да привлечете вниманието на клиента. Виждали сме много описания гъмжащи от ключови думи – това е грозно и отблъсква потребителя.

4 Спам в Title тага

Много погрешно е да се пренасища с ключови думи мета тага. В случая тага : „SEO | SEO оптимизация |оптимизация на сайтове|оптимизация за търсачки|“ може спокойно да се замести с нормално написаното изречение: “ SEO оптимизация на сайтове за търсачки от „Неспамчо ООД“ София.

5 Преоптимизация и насищане с ключови думи.

Напъхването на ключови думи навсякъде в сайта по alt, title тагове и текст не носи положителен ефект. За това Гугъл казват, че е достатъчно страница да съдържа само веднъж – два пъти ключовата дума. Дръжте наситеността на думите под 3% (3 пъти на 300 думи).

6 Пренасищане с вътрешни връзки.

Много сайтове насочват с вътрешни връзки страниците си към целевата им страница за оптимизация (много пъти това е индекса). Това е грешен похват. Изграждайте само смислено свързани връзки, и то в нормално количество. Искате много вътрешни връзки, но не забравяйте – Вие още сте никой, не сте Wikipedia!

7 Теории за PageRank и глупости.

Много хора се стремят да прехвърлят PR към важните си страници. Те правят вътрешни линкове към целевата страница за да „прелеят“ PR и затварят всички изходящи от нея връзки с nofollow атрибут. Не гледайте пейдж ранга на целевите страници, той няма как да избяга. при правилен линк билдинг все се получава, а и той не е най-важното, да не кажем е незначителен.

8 Канибализация

Много сайтове правят различни статии и страници на една и съща тематика, с мисълта, че така ще се класират по-добре, но уви, ако не определят основна страница за оптимизация, seo тежестта се прехвърля на всички страници с обща тематика.

9 Пускане на Reconsideration Request преди да изчистите всички грешки

Преди да пуснете молба за преразглеждане до Google, уверете се, че не ползвате забранени техники, защото след молбата е вероятно сайта да бъде прегледан от човек, не от бот, а те намират грешките по лесно.

10 Много скриптове

Не се опитвайте да оптимизирате Flash сайт, много е трудно. Друга грешка е да поднасяте на потребителя текстово съдържание с javascript и Ajax. Google официално чете скрипта но все още има някои затруднения.

11 Грешки и деиндексация в Robots.txt

Много хора в стремежа си да забранят папките или да позволят достъпа на сайта до всички ботове, правят малки грешки, като наличието на една / може да се окаже неприятен фактор за оптимизацията. Прочетете още за Robots.txt

12 Писане само за търсачката

Забравете за малко ключовите думи в текстовете и се опитайте да им придадете смисъл и да превърнете читателите си в клиенти. Търсачката няма да си извади пари от джоба и да купи вашия продукт.

Външни SEO грешки

Тук мотото Ви трябва да е „разнообразие и релевантност“!

13 Оптимизация с директории за статии

Google загуби доверието си в директориите за статии, поради големия брой некачествено и разнородно съдържание. Само сайтове директории за статии с еднообразна тематика имат ефект.

14 Множество линкове наведнъж

Многото линкове пуснати в кратък период са ясен сигнал, за резки действия по оптимизацията на сайта и не влияят добре на позиционирането му.

15 Линкове от директории, социалки, обяви, коментари.

Това са много слаби връзки от много стари и пълни с некачествено съдържание сайтове. Линк от тях не е препоръчителен за нови проекти, а понякога и за стари. Може да се използват локални директории за сайтове или тематични директории.

16 Линкове от социални мрежи с нов профил.

Това е явен признак за спам, поради логичната причина, че ако нямате приятели в социалната мрежа, явно правите линка не за да е видим за хората а за роботите на търсачките.

17 Еднакви анкор текстове

Искате да се класирате за думата кравеферма ? Правите линкове само с тази дума, мислите си, че има ефект, покачвате се нагоре но в един хубав слънчев ден пингвин ъпдейта идва, клъвва Ви и изпадате с десетки позиции. Разнообразявайте видовете линкове и линковия текст (Anchor text).

18 Добавяне на сайта в стотици различни търсачки.

От край време се знае, че добавянето на сайт в търсачки не влияе добре на нови сайтове, но и много хора го правят. Google, Yahoo,Bing, Baidu, Yandex, Aol са най-големите търсачки, щом те индексират сайта Ви няма начин да не го направят и другите.

19 Купуване на не релевантни линкове

Закупуването на връзки е абсолютно забранено от правилата на търсачката. Можете да си купите обаче, публикация в даден сайт с линкове към сайта, който оптимизирате.

20 Множество линкове от 1 домейн.

Не е хубав първоначален сигнал за сайта ви например да има 30 000 връзки от 1 сайт, който е сложил линк в footer-а си.

Ето накрая едно видео, показващо 5 основни грешки и 6 полезни техники.

Заключение

Направете така, че хората сами да слагат линкове към вас.  В България е трудно, но не е непосилно. Измислете нещо невиждано до сега, направете инструмент за оптимизация, организирайте събитие. Вариантите са много, трябва да не спирате да мислите за хората и за SEO, като популяризация, а не като номерца, които те изкарват по-напред в търсачката.

Споделете опита си!

Ще съм благодарен на всеки, който сподели интересни казуси, от работата му, довели до лоши последици за сайта му или липса на резултат.

Я да видим сега, има ли безгрешни оптимизатори? Кой ще сподели горчив опит?

14 thoughts on “20 грешки при SEO оптимизация на нов сайт

 1. Теди, какво мислиш за негативното сео, виждал съм и двата варианта, търсачката да третира един сайт като спам и да го вади от индекса но и обратното, не само да не му влияят лошите линкове ала и да стои на 1 място.

  • Ако знаех отговорът на този въпрос, в момента щях да ви пускам видео в Youtube и да ви обяснявам за качество на търсенето. 😉 Различно е има сайтове, които са като ин и ян има някакъв баланс, общо взето това са сайтовете, които са отсяти като полезни резултати и не им е посегнато 🙂 А тези с гадните линкове, почакай и ще видиш 🙂

 2. Тео, мерси за списъка, съгласен съм с всичките 20 точки, напълно са съобразени с текущото положение на нещата в SEO, в ерата след Пингвина и подобните му ъпдейти.

  Мога да добавя само някои разсъждения, относно регистрацията в директории за сайтове и коментарите в блогове.

  По принцип масовата регистрация в директории за сайтове може да доведе до негативен ефект, както и ти предупреждаваш в тези правила. Въпреки всичко, регистрацията в определени тематични или браншови директории, или локални, които имат по-високи критерии за приемане на сайтове, може да има положителен ефект, ако се прави разумно.

  Същото се отнася и за коментарите в блогове – ако коментара е смислен, и добавя полезно съдържание към темата на публикацията, може да има леко положителен ефект не само като трафик, но дори и за оптимизацията, въпреки, че линковете от коментарите са нофолоу. Това е поне моето мнение и наблюдение.

  • Разбира се, че е така! Аз също съм на такова мнение и съм го включил в публикацията. Какви други кофти техники се сещаш? Нека да разширим поста :). Ще се радвам всеки да добавя още каквито се сети лоши техники при оптимизация за търсачки.

 3. Тео браво!

  Много полезна статия за начално SEO. Искам да ти кажа че току що ми помогна страшно много в опитите ми да обясня защо дадени неща трябва да се правят а други не!

  Благодаря ти 🙂

 4. Пресен пример 🙂

  Клиент:
  „Добре сега ние имаме толкова много линкове които можем да ползваме, защо да не ги набухаме наведнъж и да решим проблема с тая глупава оптимизация веднъж завинаги“ 🙂
  Аз:
  „Ами то добре че имаме от къде да вземем линкове ама как на сайт с три страници на кръст да му сложим 1 трилион линка? Нали Google ще се усетят че е нормално“

  Клиент:
  „Абе дай да ги сложим, няма да има проблем 😉 “

  Аз:
  „Ей сега ще ти пратя линкче от статията на Тео да видиш за какво става дума“

  По принцип много често клиентите не чуват какво им се говори, а предпочитат да си го намерят сами преди да ти повярват …. Предполагам на повечето от нас им се е случвало 🙂

 5. Отново чудесна статия! Браво за труда! И най-голямата грешка на всеки нов сайт е собственик, решил че може за един месец срещу 50 лева да е номер 1 🙂 От тук тръгва всичко НЕнормално и краят е ясен 🙂

 6. Благодаря ти Тео. Отговори ми на въпросите, които исках да зная. Но не ми стана ясна 15т. Защо връзките от социалките да са слаби. Много хора публукуват в FB и Twitter и др. Относто сайтовете за обяви… там също са активни с линковете. Защо го правят, при условие, че могат да изградят връзки само от стратии…. примерно нали.

  • Ставаше въпрос, за чисто нови акаунти, които никой не вижда и никой не следи. Това е явен знак за оптимизация със спам техники, защото се вижда единствено от бота. Сайтовете за обяви действат положително за обогатяване на линковия профил на вече авторитетни сайтове и им дават тласък. Нали като отидеш във фитнеса за пръв път и видиш някой да бута 100, той си прави серии, а когато тръгнеш ти да ги буташ е твърде вероятно да скъсаш или счупиш нещо. Така е и с новите сайтове.

 7. Хм, окей де.. И какво излиза от цялата работа, трябва един вид да си задължен да имаш кръгове мръгове, приятели и не знам си какво си по тия забатачени социалки, че видиш ли, да им се харесащ, щото пък иначе, че си си споделил сайта един-два пъти щяло да означава, че е спам.

  Хич не ги обичам тия социалки да ви кажа и въобще не ми харесва идеята и предопложението, че все повече влизат в алгоритъма.

  От отдавна се занимавам, но като че ли чак сега се забатачвам толкова на дълбоко и толкова постоянно.

  И някак необяснимо ми е, що аджеба не ми индексира сайта вече 2 седмици, обаче си се мести в SERP .. абсолютен булшит. Не може да е от структурата, защото си е железна и не веднъж съм я тества и не веджнъж съм пробивал с нея. А като гледам и други я имат същата.

  Всъщност не мога да гарантирам, че не ми го индексира, но не ми сменя desc, което ме навежда на тая мисъл. Тоя desc който показва е от преди месец. Да вземе да го индексира като хората 1 път после да си наказва ако ще си наказва и ако нещо му е неправилно на цялата работа.

  Е, верно няма съдаржание кой знае колко и кой знае какво, но се има в предвид, че ще се ъпдейтва и не мисля, че това е проблема.

 8. Интересни размисли, но надали нещата работят така. Преди година от 3-то място в гугъл изпаднах някъде в небетието, защото използвах връзки към друг сайт, т.е. правих просто връзка, защото сайта имаше позиции а исках да правя пари от реклами на другия сайт. В последния ден когато сайта беше направил 99 евро от реклами ми блокираха рекламите и началната страница на сайта, която излизаше на 3-то място изчезна от хоризонта. От 20к импресии сайта почна да прави по 1000 на ден. Това на какво ви прилича?

  • Прилича ми направо на някакъв вид наказание – алгоритмично или ръчно наложено от гугъл. Обикновено на него се дължи рязък спад в трафика и позициите по основните ключови думи. Може да има ръчно наказание, при него прочетете как се прави Reconsideration Request до Google. В по-лошия вариант е да сте правили некачествен линк билдинг на сайта и да е ударен от Пингвин ъпдейт. Може да ми изпратите сайта на мейл за да го погледна. Мейла е на стрницата с контакти. 🙂

 9. С всичко написано съм съгласен на 100 процента, имам известни съмнения около дублираното съдържание само.

  В агенцията, в която работя направих експеримент наскоро и копирах текст от рекламно участие в каталога ни, в един друг проект, с който се занимавам лично и същото участие, но с друго заглавие се класира на по-добри позиции от това на каталога…

  Все още не мога да му хвана спатиите на Г. относно това дублирано съдържание. Напоследък чета, че няма толкова негативен ефект, освен ако не е вътрешно съдържанието. Други пък твърдят, че е страшно вредно и винаги води до наказания…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.